Ga je lekker uit eten in Oostenrijk dan zie je steeds vaker dat op de rekening per persoon een regel “Tischgedeck” op de rekening staat. In plaats van de prijzen voor eten en drinken te verhogen door de hoge inflatie en gestegen prijzen voor energie proberen veel Oostenrijkse gastronomen de prijzen voor de gestegen kosten op een eerlijkere manier te verrekenen bij de klanten. Dus ga je komende weken op wintersport naar Oostenrijk dan weet je wat er mogelijk op je rekening staat.
Wat is Tischgedeck?
Eigenlijk staat Tischgedeck voor het bestek en het servies wat op tafel staat en wordt gebruikt. Het staat en ligt vaak op tafel voordat je als gast aan tafel gaat. Dat er geld voor wordt gevraagd is waarschijnlijk overgewaaid uit Italië waar het zeer gebruikelijk is en ook wel Coperto wordt genoemd. (zie ook onze blog over Coperto) In enkele Oostenrijkse restaurants valt onder de bijdrage voor Tischgedeck ook bijvoorbeeld het tafelwater of het broodje met smeersels wat je vooraf krijgt aangeboden. Let op dat enkele restaurants in bijvoorbeeld Wenen rustig voor ieder genutigd broodje wat extra’s rekenen. De semmel (hard wit broodje) en de brezn die op tafel staan zijn niet gratis.
Hoeveel betaal je voor Tischgedeck?
Dat hangt in Oostenrijk erg van het restaurant maar ook de plaats af. Hoe luxer het restaurant, hoe hoger het bedrag voor Tischgedeck. Ook de plaats speelt een rol. In Wenen betaalde ik kortgeleden in één van de betere schnitzel-restaurants € 4,50 per persoon (dat was wel inclusief de broodjes met diverse dips en boter) en in Graz bij een goed aangeschreven Italiaans restaurant betaalde ik € 2,00 per persoon zonder poespas.
Tischgedeck – Coperto is geen fooi
Zie het bedrag voor Tischgedeck niet als fooi, dit bedrag verdwijnt in de regel direct in de zakken van de restauranteigenaar. Vergeet dus niet om achteraf het personeel een fooi te geven. Natuurlijk als je vriendelijk en naar tevredenheid bent bediend. Een fooi in Oostenrijk is niet verplicht maar wordt wel gewaardeerd. Reken op 5 tot 10% van de rekening.
Hebben de Oostenrijkers eindelijk de ‘coperto’ als middel ontdekt om de klant extra muntjes uit de zak te kloppen? Die Italianen kennen de truc al veel langer. In Nederland vragen ze tegenwoordig gewoon zonder blikken en blozen 8 euro voor een mandje brood met smeersels, maar daar mag je er nog voor kiezen of je het wilt of niet
Aan de andere kant doet men in Oostenrijk niet moeilijk voor een fles water op tafel. Die is meestal gratis. Laatst betaalde ik in Nederland voor een fles kraanwater ook 4 euro.
Oostenrijkers… raar volk…
Ach, ik moest laatst een euro betalen in een restaurant omdat ik gebruik wilde maken van het toilet. Dat was vroeger gewoon een kwartje.