Coperto

In Nederland zijn we wel bekend aan het fenomeen ‘Fooien’. Wanneer je in Italië bent is dit net weer even anders geregeld. Hier kan namelijk ‘Coperto’ of ook wel ‘Pane e Coperto’ extra in rekening worden gebracht. Pane e Coperto betekent letterlijk vertaald ‘brood en servies’. Eigenlijk kun je stellen dat Coperto een Italiaans naam voor fooien lijkt te zijn, maar dat niet is. Ik ben coperto o.a. tegengekomen tijdens mijn reizen naar Milaan, Venetië en het Gardameer.

Coperto is geen fooi

Ondanks dat Coperto erg lijkt op wat wij ‘Fooi’ noemen is dat het niet. Het is een soort van bedieningsgeld dat extra bij de gasten in rekening wordt gebracht. Coperto is ook niet voor de bediener, maar voor het restaurant. Het staat ook gewoon op de rekening die je aan het eind krijgt. Dus wil je de serveerster of ober graag een kleine fooi geven, dan moet je dat nog apart wegleggen. Anders is alleen het restaurant er goed mee.

De regels rond Coperto

Eigenlijk zijn er weinig regels rond Coperto. Er is echter één belangrijke regel en dat is dat het restaurant moet communiceren dat zij coperto in rekening brengen. Dit staat dan vaak op de menukaart van het restaurant vermeld. Een restaurant mag dus niet zonder vermelding coperto in rekening brengen.
Een regel voor de gast is dan weer dat de coperto verplicht betaald moet worden. Waar je bij een fooi nog kan denken dat je hem achterwege laat wegens niet tevreden te zijn is dit niet mogelijk bij coperto. Het is namelijk gewoon in rekening gebracht en geen extraatje.

De prijzen

De prijzen van coperto kunnen erg variëren. Het is pas sinds enkele jaren dat de restaurants zelf de prijs mogen bepalen. Een minimum bedrag voor coperto ligt zo rond de 50 cent per klant. Er zijn echter restaurants die wel 3 of 4 euro per klant rekenen. Let er dus goed op wanneer je een restaurant bezoekt in Italië. Voorkom problemen als je niet kan vinden hoeveel de coperto is. Vraag het in dit geval even voor je definitief aan tafel schuift.

4 gedachten over “Coperto”

Reacties zijn gesloten.