Het Grote Stoplichtspel is begonnen

Waar de reisbranche al een beetje voor vreesde, lijkt al snel waarheid te worden: reisadviezen die heen en weer gaan springen. Van oranje naar geel en niet veel later weer naar oranje. Enkele weken geleden ging het reisadvies voor vakanties naar een groot deel van de Griekse eilanden van ‘negatief’ naar ‘let op’, waardoor Nederlanders ineens weer op vakantie konden gaan naar geweldige bestemmingen zoals Kos, Rhodos en Zakynthos. Niet veel later vertrokken de eerste vliegtuigen vanaf Schiphol richting Griekenland. Gisteren kondigde het Ministerie van Buitenlandse Zaken aan dat het reisadvies voor de Zuid-Egeïsche eilanden weer teruggezet worden van ‘code geel’ naar ‘code oranje’. Dat betekent onder andere dat er het dringende advies geldt om na terugkomst 10 dagen in quarantaine te gaan. Bij een negatieve PCR-test op de vijfde dag na terugkomst mag de quarantaine beëindigd worden.

Er zijn aanstaande zondag ook twee bestemmingen die op ‘code geel’ springen: Roemenië en het Italiaanse eiland Sardinië. Voor deze twee vakantiebestemmingen geldt er vanaf 31 mei geen negatief reisadvies meer.

Wordt het weer zo’n zomer?

Deze vrij snelle aanpassing van de regels voor eilanden zoals Rhodos, Mykonos en Kos is frustrerend voor vakantiegangers en voor de reisbranche. Die kunnen nu aan de slag met mensen omboeken of annuleringen te verwerken. De vrees bestaat dat dit stoplichtspel de hele zomer aan kan blijven houden. Die onzekerheid zorgt ervoor dat het voor de touroperators op een gegeven moment bijna niet meer bij te benen is en dat vakantiegangers steeds terughoudender zullen worden in het boeken van vakanties. Want wie heeft zin om een soort van Russische Roulette te spelen met de spaarzame vakantiedagen en -centen? 

Meten met twee maten

Niet om te zeuren, maar er wordt weer met verschillende maten gemeten in Nederland. Zo moeten pubers volgende week weer hele dagen naar het middelbaar onderwijs waarbij de anderhalvemeterregel niet meer geldt en er nog tal van ouders ongevaccineerd of deels gevaccineerd thuis zitten. Mensen die volledig tegen corona gevaccineerd zijn en vanaf zondag terugkomen vanaf bijvoorbeeld Rhodos, die moeten in quarantaine om de omgeving te beschermen. En dat terwijl de besmettingsgraad op Rhodos en een stuk lager ligt dan in Nederland.

Stop dit stoplichtspel

Het is duidelijk dat het grote stoplichtspel begonnen is. De overheid zet bestemmingen op basis van niet-openbare parameters op groen, geel of oranje. De kans bestaat dat een bestemming vlak na aankomst ineens een negatief reisadvies krijgt en je bij thuiskomst in quarantaine ‘moet’. Moet iedereen die deze zomer op vakantie naar het buitenland gaat  alvast de werkgevers maar inlichten dat ze mogelijk tee weken extra aan vrije dagen nodig hebben omdat de overheid zo graag het Grote Stoplichtspel wil spelen?

Plaats een reactie