Naar deze bestemmingen mag je nu op vakantie

De kogel is door de kerk. We weten nu welke bestemmingen vanaf vandaag code geel of zelfs code groen als reisadvies hebben voor een vakantie. Dat betekent niet automatisch dat je naar deze reisbestemmingen daadwerkelijk op vakantie kunt gaan. Landen zoals Ierland, Rwanda en Thailand zijn onverwacht toegevoegd aan de lijst met veilige bestemmingen, maar voor alledrie deze landen geldt dat ze niet zitten te wachten op toeristen uit Nederland. Vanwege de hoge besmettingsgraad in Nederland houden deze landen hun grenzen nog gesloten voor vakantiegangers die vanuit Amsterdam aan zouden willen komen vliegen.

Hier zijn we weer welkom

Vanaf vandaag gaan Aruba, Curaçao, Sint Maarten, Finland en Malta op code geel voor ons. Dat betekent dat je geen negatieve PCR-test nodig hebt om terug te reizen naar Nederland en niet in quarantaine hoeft bij thuiskomst. Voor de landen Spanje en Griekenland geldt dit alleen voor de eilanden en niet voor het vasteland. Je mag vanaf vandaag dus op vakantie naar de Canarische Eilanden (o.a. Tenerife en Gran Canaria), de Balearen (o.a. Ibiza en Mallorca) en Griekse bestemmingen zoals Samos, Kos, Rhodos en Zakynthos. Stedentrips naar Barcelona, Madrid of Athene zitten er nog even niet in, omdat het vasteland van Spanje en Griekenland nog code oranje hebben. Ook het Griekse eiland Kreta behoort niet tot de eilanden die code geel gekregen hebben. Dat betekent een negatief reisadvies voor niet-essentiële reizen zoals vakanties.

Portugal heeft in zijn geheel code geel. Je zou dus vanuit Nederland naar de Algarve, Madeira of de Azoren op vakantie kunnen gaan. Helaas heb je ook te maken met de regels van de bestemming waar je naartoe vliegt. In het geval van heel Portugal (inclusief de eilanden) moeten reizigers vanuit Nederland na aankomst verplicht in quarantaine.

Bonaire volgt woensdag

Het Caribische eiland Bonaire, dat bekend staat om het heerlijke klimaat en de fantastische onderwaterwereld, krijgt vanaf woensdag 19 mei code geel. Vanaf dat moment kunnen toeristen weer in de vliegtuigen van KLM en TUI stappen om voor vakantiedoeleinden naar Bonaire te vliegen.

TIP: dit zijn de top 5 hotels van Bonaire

Code groen

Er zijn twee bestemmingen waar die vanaf vandaag zelfs code groen gekregen hebben. Het betreft de tot Nederland behorende eilanden Saba en Sint Eustatius. Het enige nadeel is dat je niet rechtstreeks naar deze Caribische bestemmingen kunt reizen. Dat moet bijvoorbeeld via Sint Maarten. De reden dat Saba en Sint Eustatius als veilig gezien worden is de hoge vaccinatiegraad en het lage aantal COVID-19-besmettingen.

Lokale regels zijn bepalend

De Nederlandse overheid heeft niets te vertellen over wat andere landen bepaald hebben omtrent coronamaatregelen en wie er binnen mag komen. De lokale regels en wetten zijn bepalend. Zo mag je naar de Griekse Eilanden vliegen als je een recent negatief testbewijs hebt van een PCR-test, aantoonbaar in de afgelopen 9 maanden besmet bent geweest met COVID-19 of aantoonbaar gevaccineerd bent tegen het coronavirus. Voor de Canarische Eilanden moet bijvoorbeeld iedereen een negatieve PCR-testuitslag kunnen laten zien. Ter plaatse kun je te maken krijgen met beperkingen zoals een avondklok, mondkapjesplicht of andere regels. Touroperator TUI heeft duidelijk de coronaregels per vakantiebestemming op een rijtje gezet.

Nog op code oranje

Voor IJsland is er, tegen de verwachting in, nog geen code geel afgegeven. Veel had dit niet uitgemaakt, want in IJsland zitten ze niet op mensen uit Nederland te wachten. Ook Israël heeft geen code geel gekregen. Op basis van de situatie rondom het cornavirus zou dit zeker kunnen, want Israël heeft een zeer hoge vaccinatiegraad. Daar is het leven weer bijna als normaal. Het conflict tussen de Joden en Palestijnen zorgt ervoor dat je voorlopig even beter niet naar Tel Aviv of Jeruzalem op vakantie kunt gaan.

Opvallend is dat voor buurlanden België en Duitsland ook nog steeds een negatief reisadvies geldt voor vakantiereizen. Het populaire vakantieland Frankrijk is op dit moment voor ons nog steeds een ‘no-go-area’.

Houd de reisadviezen in de gaten

Situaties kunnen snel veranderen. Een land kan ineens ‘op geel springen’, maar andersom kan een vakantiebestemming plots weer naar code oranje schieten. Via de overheidssite www.wijsopreis.nl kun je de actuele reisadviezen per land bekijken.

Veilig een vakantie boeken?

Als je geen risico wilt lopen, dan kun je het beste een pakketreis boeken bij een bij het SGR aangesloten reisorganisatie. Wie bij de uitvoerende touroperator boekt die loopt het minste risico. Zij hebben een repatriëringsplicht in het geval dat de reis afgebroken moet worden vanwege een veranderd reisadvies. Sommige reisorganisaties bieden zelfs een geld-terug-garantie voor het geval een reis vanwege gewijzigde regels niet door kan gaan. Dit is ideaal voor mensen die geen voucher willen hebben.

Dit zijn een aantal touroperators met SGR-garantie en geld-terug-garantie:

TUI
Sunweb
Eliza was here

 

Plaats een reactie