Hoeveel fooi geef je in een hotel?

Met het geven van een fooi laat je zien dat je tevreden bent met de service die je hebt gekregen van het personeel. Toch heerst er veel onduidelijkheid over hoeveel fooi je nu moet geven en hoe je de fooi op de juiste manier geeft.

We hebben een handig overzicht gemaakt van hoeveel fooi je per land mag geven aan bijvoorbeeld het kamermeisje of de roomservice.

Het kamermeisje:

Zij zorgt dagelijks voor een schone kamer, zorgt voor verse handdoeken en maak je bed weer netjes op. Je komt haar niet dagelijks tegen dus persoonlijk is het lastig om haar een fooi te geven, ik geef meestal op de laatste dag een fooi door het neerleggen van wat klein geld op een briefje met “thanks for the service”  op het nachtkastje.  Bijna overal reken ik met 1 a 2 euro per dag.  Heb je klachten over de service in je hotelkamer meldt dit dan direct bij het kamermeisje en niet pas achteraf.

De Roomservice:

Ik maak er weinig gebruik van maar mocht ik een keertje erge trek hebben in iets te eten op de kamer dan geef ik de bediening rond de 1 a 2 euro.   Een leuke anekdote is dat ik tijdens een vakantie op de Dominicaanse republiek de roomservice te veel fooi gaf, en de rest van de week op mijn wenken werd bediend, de gratis minibar was gedurende de hele vakantie voller dan vol  en werd halverwege de dag nog bijgevuld.  Later bleek dat ik de goede man bij 25 euro fooi had gegeven. Dankzij de jetlag en een gebrek aan slaap.

Amerika

Amerika is een land apart, het personeel krijgt een minimaal basis salaris zodat het moet leven van de fooien,  De Amerikaanse website Tipping.org adviseert om het kamermeisje 5 dollar per dag te geven, dat is omgerekend bijna 4 euro wat ik te veel vind.  ik leg persoonlijk 2 dollar per dag neer.  Roomservice is ook weer een apart verhaal, daar is de fooi 15% van de totale rekening.

De fooi voor het kamermeisje leg je trouwens op of naast je hoofdkussen, geld wat op andere plekken ligt mag het kamermeisje in Amerika namelijk niet aanpakken een aanklacht voor diefstal heb je daar namelijk heel snel te pakken en dat riskeren de kamermeisjes echt niet in een business waar de concurrentie groot is.

Duitsland

In Duitsland is het geven van fooien niet verplicht en ook niet erg gebruikelijk, een Nederlands kamermeisje wat in een Duits hotel werkt en wat ik regelmatig spreek gaf mij aan dat het alleen in de dure 4 tot 5 sterren hotels wordt gedaan en dan voornamelijk door gasten uit Amerika of het midden oosten.  Gebruikelijk rond ik het rekening bedrag van de roomservice of de bar altijd naar boven af. Geld voor het kamermeisje is vaak ingewikkeld in Duitsland, een supervisor van het hotel checkt vaak de kamer voordat de kamer wordt schoongemaakt. het kan dus voorkomen dat de supervisor het geld in de zak steekt in plaats van het kamermeisje welke de fooi eigenlijk toekomt.

3 gedachten over “Hoeveel fooi geef je in een hotel?”

  1. binnenkort vertrek ik voor de eerste maal op citytrip naar Praag. de info op deze site in verband met de fooien vind ik heel interessant.
    bedankt voor de uitleg.

Plaats een reactie