Microbrouwerijen in de Ardennen

Dat België een echt bierland is ongetwijfeld geen groot nieuws. Ook de Ardennen herbergen tal van brouwerijen. Je kunt denken aan Chimay, Orval of La Chouffe , typische bieren uit de streek van de Ardennen. Leuke brouwerijen om een keer te bezoeken, maar als bier een grote hobby is en je wilt er dieper induiken, dan is deze regio zeker ook interessant om nader te verkennen. Naast de grotere brouwerijen zijn hier ook de zogeheten microbrouwerijen te vinden.

Wat is een microbrouwerij
Zoals de naam al doet vermoeden spreken we hier van brouwerijen met een beperkte productie. Vaak ligt deze onder de 5000 hectoliter per jaar. Naast dit specifieke kenmerk is er nog een zeer belangrijke specificatie die onlosmakelijk verbonden is met de term Microbrouwerij. Het gaat namelijk altijd om ambachtelijke brouwerijen. Je zult hier dus geen grote industriële processen gewaar worden, maar vooral veel oude vakmanschap en traditionele processen. Ambachtelijke traditie staat hoog in het vaandel in de Ardennen.

Waar
Om alle microbrouwerijen te in de Ardennen in dit artikel de volledige aandacht te geven is onmogelijk, maar de brasserie van Bellevaux is zeker de moeite waard. Deze kleine familiebrouwerij is pas sinds 2006 geopend. De ‘Black’, de ‘Blanche’, de ‘Blonde’ en de ‘Brune’ worden hier gebrouwen. Bovendien kun je ze direct proeven in de Brasserie vergezeld met een hapje. Hier wordt nog traditioneel en ambachtelijk gebrouwen; het ongefilterde en niet gepasteuriseerde bier komt ten goede aan de diepe smaak.

Ook de microbrouwerij ‘de Bock’ is de moeite van een bezoek waard. Hier worden vooral fruitbieren gebrouwen. De brouwerij is genoemd naar de gelijknamige rivier. Het bekendste bier is dan weer geen fruitbier, maar de deugniet. Verder is het hier ook mogelijk om een bier van eigen signatuur te laten brouwen.

De Ardennen bieden veel mogelijkheden voor de bierliefhebbers. Er zijn nog veel meer microbrouwerijen. Vaak als je ergens in de buurt bent van een dorp word je er pas op geattendeerd. Bezoek eens een microbrouwerij om deze echte Belgische cultuur te ervaren.