Steeds meer mensen die voor zichzelf werken zien mogelijkheden om voor een bestaan als digital nomad te kiezen: met de laptop op reizen en vakantie en werken voor de langere termijn combineren. Dat klinkt als een bijzonder romantisch bestaan, maar in de praktijk kan dat best tegenvallen. We leggen uit waarom dat zo is.
Werken met uitdagingen
Als digital nomad ervaar je praktische beperkingen bij je werk die je thuis niet zou hebben. Je wordt geconfronteerd met de uitdaging om een betrouwbare internetverbinding te vinden op elke locatie waar je werkt. Terwijl je thuis vaak kunt kiezen uit verschillende glasvezel aanbieders voor een stabiele internetverbinding, zul je onderweg moeten zoeken naar locaties met toegankelijk internet met voldoende bandbreedte en betrouwbaarheid. Daarnaast moet je ook praktische zaken aanpakken, zoals het vinden van een rustige werkplek, het omgaan met verschillende tijdzones en het oplossen van technische problemen op afstand. Flexibiliteit, planning en het vermogen om snel aan te passen aan nieuwe omstandigheden zijn daarom absoluut essentieel om effectief te kunnen werken als digital nomad.
Eenzaamheid
Als digital nomad ben je ver weg van familie en vrienden, waardoor je de verbondenheid met je sociale netwerk kunt missen. Met een goede internetverbinding kun je wel contact houden, maar het is niet hetzelfde als bij elkaar zijn. Het gebrek aan constante interactie met mensen waar je een diepe band mee hebt en kan leiden tot gevoelens van eenzaamheid en sociaal isolement. Natuurlijk ontmoet je mensen op reis, maar dat zijn over het algemeen passanten waar je geen diepe band mee ontwikkelt. Zij kunnen niet het gemis van je vrienden en familie compenseren.
Geen thuis
Thuis lijkt overschat als je er bent, totdat je lang op reis gaat. Dan kun je erachter komen dat je eigen veilige privéplekje waar je kunt doen en laten wat je wilt en waar je echt ‘thuiskomt’ toch eigenlijk wel iets heel fijns is. Voor veel digital nomads is het bijna onvermijdelijk dat ze dat gevoel van thuis gaan missen, totdat ze ervoor kiezen om zich te settelen op een bepaalde plek. Maar dan ben je weliswaar nog steeds aan het werk in het buitenland, maar je bent in feite geen digital nomad meer omdat je de vrijheid van het reizen opgeeft.
Werk-privébalans
Het vinden van een gezonde balans tussen werk en privéleven is ook een uitdaging van een bestaan als digital nomad. Omdat je werk en leven samenkomen op dezelfde locatie, zonder dat je een aparte werkruimte tot je beschikking hebt, is het soms lastig om de scheidslijn tussen werkuren en vrije tijd te trekken. Het kan leiden verminderde productiviteit omdat de structuur ontbreekt en de verleiding om iets leuks te gaan te groot is, maar het kan in plaats daarvan ook leiden tot het gevoel altijd “aan” te staan. Het eerste zorgt ervoor dat je wellicht te weinig verdient om je bestaan als digital nomad voort te zetten, het tweede zorgt ervoor dat je onvoldoende geniet van de vrijheid die dat bestaan je zou moeten bieden.
Dit alles wil natuurlijk niet zeggen dat jij of je naaste het niet gewoon zou moeten proberen als digital nomad. We moeten immers allemaal voor onszelf uitvinden wat wel en niet werkt voor ons. Digital nomad zijn kan veel plezier geven, maar het kan ook een grote tegenvaller worden. In dat laatste geval kun je gelukkig ook gewoon weer terugkomen.