Pas op voor nep boeking sites

Nu het vakantieseizoen op volle toeren begint te draaien en de vliegtickets duurder en hotels voller en voller beginnen te raken is ook het digitale boevengilde weer op de digitale snelweg onderweg.

Steeds vaker duiken er websites op die zich verhullen in de gelijke kleuren en lay-out van de bekende hotel boeking sites. Met passende namen scoren deze sites erg goed in de zoekresultaten en pakken daarmee het nodige verkeer weg bij de bekende touroperators.

Als eigenaar van een vakantieappartement in Oostenrijk kreeg ik kortgeleden te maken met een gast die via een dubieuze website geprobeerd had ons appartement te boeken. Per creditcard maakte hij een riante aanbetaling over en pas op de dag van aankomst kwam hij er achter dat deze aanbetaling volgens de factuur slechts een bijdrage was in de bemiddelingskosten. Je leest het goed, deze boekingssites rekende 20 euro + 10% van de totale prijs van de overnachtingen om zelf direct bij de grootste online hotel website te boeken.

Jammer genoeg voor deze vakantieganger is ons appartement al deze maand volgeboekt. Bij navraag bij de website bleek dat ze voor die omgerekend 125 euro alleen de administratieve afhandeling van het boeken voor je doen en volgens de kleine lettertjes moet er ook betaald worden als de accommodatie niet boekbaar is. Dit bedrag werd dan ook direct van zijn creditcard afgeboekt. Hij is nu nog bezig met zijn bank om het bedrag terug te krijgen.

Controleer altijd het adres en de contactgegevens

Ik noem bewust geen namen van de website want iedere link of beschrijving zou deze boeven alleen maar meer credits geven in Google en dat wil ik echt voorkomen. Het bedrijf achter deze maffia-achtigepraktijken is gevestigd in Cyprus. Wie verder zoekt en Google maps er bij pakt, komt er al snel achter dat het slechts een klein bureautje is in een vaag kantoorgebouw.

Ook kom je dan al snel de honderden slechte beoordelingen tegen op de bekende reviewwebsites zoals Trustpilot en Tripadvisor. Voornamelijk van reizigers die voor gesloten deuren stonden of gewoon het geld kwijt zijn. Cyprus is één van de landen waar schimmige online bedrijven zich graag verstoppen. Ondanks dat Cyprus haar naam als een belastingparadijs in 2015 heeft verloren, biedt het bedrijven veel mogelijkheden om zich te verstoppen achter stromannen en vage constructies. De kans dat je het geld dus terugkrijgt, is vrij klein.

Check dus altijd de adresgegevens en zijn deze lastig te vinden, zoek dan een accommodatie op een andere website. Staat er een telefoonnummer op de website en is dat in niet Europees land? Grote kans dat je te maken hebt met een scam website.


Plaats een reactie