Alternatieven voor jouw geannuleerde Transavia-vlucht

Heb jij vandaag een e-mail van Transavia ontvangen met de mededeling dat jouw vlucht geannuleerd is en heb je geen idee hoe dit nu op te lossen? Hopelijk kunnen wij je er een handje bij helpen. Misschien heb je het geluk dat Transavia je een goed alternatief kan bieden. Op sommige bestemmingen vliegt Transavia meerdere keren per dag en kun je mogelijk op een eerdere of later vlucht mee. Soms is het alternatief om een dag eerder of later te vliegen, of dat je vanaf een ander vliegveld vertrekt. Dat kan al lastig worden als je ineens vroeg moet vertrekken vanaf Eindhoven Airport in plaats dat je in de middag vanaf Amsterdam zou vliegen.

Geen schadevergoeding

Laten we met het allerslechtste nieuws beginnen: als je vandaag te horen hebt gekregen dat jouw vlucht in juni niet doorgaat, dan heb je geen recht op een schadevergoeding. De enige financiële vergoeding waar je in dit geval recht op hebt, is terugbetaling van de betaalde reissom. Niet meer dan normaal, want de reis wordt immers niet uitgevoerd. Andere financiële schade wordt niet vergoed. Denk aan het annuleringskosten van hotels, huurauto’s of parkeerplekken bij de luchthaven. 

Geen recht op compensatie binnen EU-regels

Verder heb je geen recht op de compensatie van tenminste 250 euro per vlucht per persoon die binnen de EU-wetgeving vastgelegd is. Transavia ontkomt aan deze verplichting door tenminste 14 dagen voor de oorspronkelijke aanvang van de vlucht de klant al in kennis te stellen van de annulering. Dacht je dat het toeval was dat vandaag (16 mei) uitgekozen is om de geannuleerde vluchten voor juni 2023 bekend te maken?

Hier lees je precies waar je wel en geen recht op hebt:

5 dingen die je moet weten als Transavia jouw vlucht annuleert

Zelf een andere vlucht boeken

Als de reis annuleren geen optie is, Transavia geen goed alternatief heeft en reizen met de trein of auto lastig of zelf onmogelijk is, dan zul je zelf op zoek moeten gaan naar een alternatieve vlucht. Dat zal niet altijd even gemakkelijk zijn, zo enkele weken voor vertrek en in het zomerseizoen. Het aanbod is een stuk kleiner dan wanneer je maanden vooruit boekt en de tarieven liggen over het algemeen een heel stuk hoger naarmate je dichter in de vertrekdatum komt.

Dit zijn onze algemene tips voor de zoektocht naar alternatieve vliegtickets voor Transavia:

  • Vaar niet blind op de vliegticketsites. Zij bieden niet altijd alle luchtvaartmaatschappijen aan. 
  • Kijk naar alternatieve luchthavens en beperk je daarbij niet tot de Nederlandse luchthavens. Misschien vind je het juiste vliegticket in België of net over de grens in Duitsland. De luchthavens van Düsseldorf en Brussel zijn populaire opties.
  • Het kan soms voordeliger zijn om een dag eerder of later te vliegen. Je moet daar natuurlijk wel de ruimte voor hebben binnen je agenda en reisschema.

Optie 1: TUI fly

Kijkend naar de bestemmingen, vertrekluchthavens, prijzen en service is TUI fly de eerste luchtvaartmaatschappij waar je zou kunnen kijken. De luchtvaarttak van TUI vliegt in de zomer naar tal van populaire vakantiebestemmingen zoals Alicante, Malaga, Mallorca, de Canarische Eilanden en naar verschillende bestemmingen in Griekenland en Turkije. 

Wat niet iedereen weet is dat je niet verplicht bent om een pakketreis bij TUI te boeken, maar dat je ook gewoon losse vliegtickets kunt boeken bij TUI.

+ TUI vliegt naar belangrijkste vakantiebestemmingen
+ tarieven enigszins vergelijkbaar met Transavia
+ TUI vliegt ook vanaf regionale luchthavens
– ook bij TUI betaal je voor bagage, drankjes en snacks

> bekijk de vliegtickets bij TUI

Optie 2: Ryanair

De budgetmaatschappij der budgetmaatschappijen kan uitkomst bieden. Ryanair vliegt naar veel bestemmingen waar Transavia ook naartoe vliegt. Helaas zul je er vaak wel wat verder voor moeten rijden om te kunnen vliegen, als je in de Randstad of dichtbij Schiphol woont. Ryanair vliegt o.a. vanaf Eindhoven, Weeze en Charleroi (onder Brussel) naar verschillende bestemmingen in Spanje, Griekenland, Kroatië, Malta en Cyprus. 

+ Ryanair is vaak de goedkoopste optie
+ Ryanair biedt vooral rechtstreekse vluchten aan
+ handig voor wie in het oosten of zuiden van Nederland woont
– niet vanaf Schiphol
– voor bijna alles bijbetalen

> bekijk alle mogelijkheden bij Ryanair

Ryanair

Optie 3: KLM

Grote broer KLM kan uitkomst bieden als je vanuit Amsterdam wilt vliegen. KLM biedt vluchten vanaf Schiphol naar bestemmingen zoals Barcelona, Lissabon, Nice, Venetië, Split, Valencia en Ibiza. Typische vakantiebestemmingen zoals de Griekse eilanden, de Turkse kust en de Canarische Eilanden worden helaas niet door KLM aangevlogen.

+ full service luchtvaartmaatschappij
+ voordelen voor frequent flyers van KLM
+ vliegen vanaf Schiphol
+ gebruik KLM-lounges voor daarvoor in aanmerking komende passagiers
– geen vluchten vanaf regionale luchthavens
– basisprijs vaak duurder dan Transavia
– beperkt aanbod op pure vakantiebestemmingen

> alle KLM-vluchten vind je op KLM.nl

Optie 4: EasyJet

EasyJet is een maatschappij die steeds meer bestemmingen vanaf Amsterdam aanvliegt. Omdat er deels overlap is met het aanbod van Transavia en de prijspolitiek vergelijkbaar is, kan EasyJet een goede vervanger zijn voor Transavia. Met EasyJet kun je o.a. naar Ibiza, Malaga, Mallorca, Napels, Nice en Verona vliegen.

+ prijzen vergelijkbaar met die van Transavia
+ groot netwerk en ruim aanbod
+ hoge punctualiteit
– bijbetalen voor veel services
– vliegt niet vanaf regionale luchthavens

> alle EasyJet vluchten vanaf Amsterdam

EasyJet

Optie 5: Vueling

Had je eigenlijk met Transavia naar Spanje moeten vliegen? Dan zou de Spaanse lowbudget maatschappij Vueling een goed alternatief kunnen zijn. Vueling vliegt onder andere meerdere keren per dag tussen Schiphol en Barcelona. Vueling kan je ook naar de Canarische Eilanden, Mallorca, Alicante, Sevilla en met een overstap naar andere bestemmingen zoals Porto, Marrakech en Zabreb.

+ prijzen vergelijkbaar met die van Transavia
+ vertrek vanaf Schiphol en Brussel
+ nog redelijk wat plekken beschikbaar
– bijbetalen voor ruimbagage, drankjes en hapjes
– bestemmingen buiten Spanje zijn met overstap
– geen vluchten vanaf regionale luchthavens

> ga naar de website van Vueling

Optie 6: Brussels Airlines

Heb je er geen problemen mee om vanuit België te vertrekken? Kijk dan eens naar de Belgische luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines. Vanaf het internationale vliegveld van Brussel onderhouden zij vliegverbindingen met tal van Europese en intercontinentale bestemmingen. Het aanbod van echte vakantiebestemmingen is minder groot dan dat van Transavia, maar wie weet zit jouw bestemming er wel tussen. 

+ vanaf vliegveld Brussel, dat minder problemen kent dan Schiphol met wachtrijen
+ beter aan-boord-menu dan Transavia
– minder vakantiebestemmingen
– betalen aan boord voor hapjes en drankjes

> bekijk alle vluchten van Brussels Airlines

Optie 7: Condor

Condor is een Duitse luchtvaartmaatschappij die zijn belangrijkste hub in Frankfurt heeft. De airline was voorheen in handen van de failliete Thomas Cook Group. Na een doorstart is Condor weer volop actief op de markt van vakantievluchten. Zij bieden die ook aan vanaf het voor Nederlanders gunstig gelegen Düsseldorf Airport. Condor doet tegenwoordig 81 bestemmingen aan, waaronder een aantal geliefde vakantiebestemmingen. Condor vliegt vanuit Düsseldorf onder andere naar Kreta, Lanzarote, Corfu en Faro. 

+ comfortabel vertrekken vanaf Düsseldorf
+ redelijk gunstig geprijsd
+ kijk vooral even naar de speciale business class deals
– vertrek vanuit Duitsland
– bijbetalen voor services

> ga naar de Nederlandstalige site van Condor voor tickets

Optie 8: Eurowings

Het Duitse Eurowings opereert vooral van Düsseldorf. Daardoor is deze Duitse low cost airline een goed alternatief voor de Nederlanders vakantiegangers. Eurowings is onderdeel van het Lufthanse-concern. Eigenlijk mag je Eurowings als de Transavia van Lufthansa beschouwen. Met in totaal meer dan 120 bestemmingen en een vloot van 116 vliegtuigen is Eurowings groter dan Transavia. Eurowings vliegt o.a. naar bestemmingen in Oostenrijk, Kroatië, Spanje, Frankrijk, Griekenland, Italië, Marokko en Turkije.

+ veel rechtstreekse vluchten vanuit Düsseldorf
+ vrij jonge vloot
+ prijstechnisch gunstig
– geen rechtstreekse vakantievluchten vanuit Nederland
– betalen voor ruimbagage en eten aan boord

> alle vluchtopties van Eurowings

Optie 9: Wizz Air

De Hongaarse low-fare luchtvaartmaatschappij Wizz Air zou eerlijk gezegd niet onze eerste keuze zijn om mee te vliegen, maar nood breekt wet. Wizz Air vliegt vanaf Eindhoven naar verschillende bestemmingen. Denk hierbij niet aan de populaire vakantie-eilanden en costa’s, maar wel naar een aantal enkele bestemmingen waar overlap mee is, zoals Krakau en Riga.

+ goedkoop vliegen
+ vertrek vanuit Eindhoven, dus niet over de grens
– voor veel zaken moet je bijbetalen
– vrij weinig overlap met reisroutes van Transavia

> bekijk vluchtopties op de officiële site van Wizz Air

Optie 10: nationale luchtvaartmaatschappijen

Voor sommige bestemmingen zouden nationale luchtvaartmaatschappijen het alternatief kunnen zijn. Vaak zijn ze wel wat duurder dan Transavia, zeker als je kort voor vertrek je ticket moet boeken. Bij nationale airlines moet je denken aan ITA Airways voor Italië, Iberia voor Spanje, Ai Malta voor Malta, Turkish Airlines voor Turkije, TAP voor Portugal en Croatia Airlines voor Kroatië. Dit soort vluchten vind je via de bekende vliegticketsites zoals Tix, Vliegwinkel en Cheaptickets.

1 gedachte over “Alternatieven voor jouw geannuleerde Transavia-vlucht”

  1. Wat een handig artikel, onze vlucht naar Italië is vandaag ook geannuleerd. Ik zoek me wezenloos naar een goed en vooral betaal alternatief.

Plaats een reactie