Kerst in Valkenburg

De kerstmarkt van Valkenburg wordt in twee verschillende grotten gehouden de Fluweelengrot en de Gemeentegrot. De grootste en de oudste wordt in de Gemeentegrot gehouden. Als sinds 1985 is deze grot het toneel voor een kerstmarkt. Maar de grot is veel meer dan een kerstmarkt. Alle hoeken en gaten van de grot zijn versierd met prachtige grote kerststallen of leuk gedecoreerde bomen. De kerstsfeer in de grot wordt hierdoor extra verstrekt. Ben je moe geworden van langs alle kraampjes en snuisterijen te slenteren dan kun je halverwege even in alle rust genieten van een glühwein en een Limburgse wafel.
Sinds 1997 wordt er in de Fluweelengrot ook een kerstmarkt gehouden. In deze grot zijn ongeveer vijftig verschillende kraampjes te vinden. Ook in deze grot is halverwege een gezellige horecagelegenheid te vinden. De entree voor beide grotten bedraagt vijf euro maar een combi-ticket heb je al voor negen euro. Beide grotten zijn toegankelijk voor mensen met een rolstoel, rollator of scootmobiel. Wil je trouwens foto’s maken in één van de grotten hou er dan rekening mee dat door de hoge luchtvochtigheid de lens van je camera met regelmaat zal beslaan.

Naast de twee kerstmarkten is er in Valkenburg nog van alles te doen tijdens de feestdagen. Zo wordt er in de nieuw geopende kerstgrot “kerst in Mergelrijk” gevierd. In deze grot zijn allerlei unieke kerstaferelen te zien gemaakt van mergel. Eén van de mooiste dingen in de grot is een levensgrote replica van de “Nachtwacht”. Als klap op de vuurpijl is er in Valkenburg ook de grootste ondergrondse kerststal van Europa te vinden. Bijzonder aan deze kerststal is dat hij compleet is gemaakt van zand.

 

Plaats een reactie