15 jaar Burj al Arab

Deze week viert men niet alleen National Day in Dubai, het is tevens de 15e verjaardag van een iconisch gebouw in Dubai: Burj al Arab. Dit hotel, dat door de pers weleens aangeduid wordt als zevensterrenhotel, is nog steeds één van de meest opvallende bouwwerken van Dubai. Wereldwijd is het zelfs bekender dan Burj Khalifa, de hoogste toren ter wereld. Dat komt doordat heel veel Dubai-gerelateerde berichten in de pers begeleid worden met een foto waarop Burj al Arab staat. Wat betreft vormgeving is er geen enkel andere gebouw dat zelfs maar in de buurt komt van Burj al Arab.

Tijd om eens 15 feiten van Burj al Arab op een rijtje te zetten, die waarschijnlijk niet iedereen weet.

1. Skyview Bar zonder uitzicht. Zoals het een tophotel betaamt heeft ook Burj al Arab een skyview bar. In dit geval eentje die op 200 meter hoogte boven de zee zweeft. Daar ligt direct ook het probleem. Vanuit de skyviewbar zie je overdag zee en ’s avonds eigenlijk niets. Uitzondering is als je aan een van de tafeltjes aan de zijkant zit. Dan heb je een zijdelings zicht op Dubai.

2. Persoonlijke butler. Burj al Arab telt geen kamers maar suites. Iedere suite van tenminste 165 vierkante meter heeft ook nog eens een persoonlijke butler, die voor aankomst van de gasten er al voor zorgt dat er aan alle wensen voldaan is.

3. Echt goud aan de muren. Wat er in Burj al Arab als goud uitziet, is ook daadwerkelijk goud. In het hotel is dan ook 1790 vierkante meter 24-karaats bladgoud verwerkt.

4. Transfer per helikopter. Je kunt natuurlijk met een Rolls Royce of BMW 7-serie vanaf het vliegveld naar Burj al Arab reizen. Het hotel biedt haar gasten ook een helikoptertransfer aan, waarbij je binnen 15 minuten op het spectaculaire helikopterplatform landt. Kosten? Zo’n 2200 euro…. per persoon!

5. Hoogste lobby ter wereld. De hotellobby bevindt zich op 180 meter hoogte binnen het hotel. Hiermee is het de hoogste hotellobby ter wereld.

6. 15-gangen-menu. Ter ere van het 15-jarige bestaan van het hotel serveert restaurant Al Mahara van 1 tot en met 20 december een speciaal vijftiengangenmenu. Kosten per pesoon? Ongeveer 435 euro.

7. Tattoo van goud. In de spa van het hotel kun je een tijdelijke tatoeage laten aanbrengen waarbij de folie voor 99,9% uit platinum of goud bestaat.

8. Cocktail van 3000 euro. De duurste cocktail die je in de Skyview Bar kunt bestellen is ‘The Birth of an Icon”. Deze op een daiquiri geïnspireerde cocktail bevat St. Lucia Distillers Nine Cask rum, vers limoensap, gedroogd goudstof met Cointreau, aged Cointreau en huisgemaakte sinaasappelbitters. Kosten per glas is 15.000 AED, wat neerkomt op bijna drieduizend euro.

9. Sport op het helikopterplatform. Op 211 meter hoogte speelden Roger Federer en André Agassi in februari een vriendschappelijk potje tennis. In oktober 2013 draaide ex-Formule-1-coureur David Coulthard wat rondjes op het platform. Tegenwoordig kun je elkaar ook het ja-woord geven op het helikopterplatform.

10. Aquaria. Liefhebbers van vis krijgen deze niet alleen geserveerd op hun bord in Burj al Arab. Je kunt ook vijftig vissoorten bewonderen in drie aquaria in het hotel: twee in de lobby en eentje in restaurant Al Mahara.

11. Verlicht door 28.000 lampen. In het interieur van Burj al Arab zitten maar liefst 28.000 lampen verwerkt.

12. Marmer. In het hotel is maar liefst 24.000 vierkante meter aan marmer verwerkt. Niet zomaar marmer, maar dertig verschillende soorten van de beste kwaliteit ter wereld.

13. Non-stop zon. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat Burj al Arab gewoon op het vasteland gebouwd zou gaan worden in plaats van op een kunstmatig eilandje voor het strand. Omdat men besefte dat het 332 meter hoge gebouw dan een te grote schaduw op het strand zou werpen, heeft men ervoor gekozen Burj al Arab zo weg te zetten dat het haar gasten nooit in de schaduw zet als die liggen te zonnebaden.

14. Gouden iPad. Alsof alle luxe in het hotel nog niet genoeg was, introduceerde men in 2013 de gouden iPad als ultieme gadget voor de hotelgasten. Bij iedere hotelsuite hoort een iPad die met 24-karaats goud versierd is. Het is overigens de bedoeling dat je deze dure tablets na het uitchecken in het hotel achterlaat. Wil je er toch eentje hebben, dan kun je ze voor prijzen van rond de achtduizend euro kopen in de boetiek van het hotel.

15. Vijf jaar bouwtijd. Het heeft 5 jaar geduurd om Burj al Arab te bouwen. Men begon in 1994 met het aanleggen van het eiland, wat twee jaar in beslag nam. De daadwerkelijke bouw duurde drie jaar, om uiteindelijk op 1 december 1999 officieel geopend te worden.

 

1 gedachte over “15 jaar Burj al Arab”

Plaats een reactie