Vertrekbelasting Aruba en Curaçao

In Nederland zijn we er aan gewend dat alle luchthavenbelastingen en toeslagen in de prijzen van vliegtickets inbegrepen is. Dat dat niet overal zo is, wordt pijnlijk duidelijk als je bijvoorbeeld tussen Aruba en Curaçao vliegt. Deze route wordt naast locals ook vooral veel gevlogen door Nederlandse toeristen die tijdens hun vakantie beide eilanden willen combineren. Er zijn twee maatschappijen die op de route vliegen tussen Curaçao Hato Airport en Aruba Reina Beatrix Airport: InselAir en DAE. Als je op zoek gaat naar vliegtickets van/naar Aruba of Curaçao dan heb je een ruim aanbod van vliegtickets INCLUDING TAXES. Dat mag je met een korreltje zout nemen, want als je met één van deze twee luchtvaartmaatschappijen vliegt dan mag je op de luchthaven na het inchecken nog eventjes vertrekbelasting aftikken die dus kennelijk niet in de ticketprijs inbegrepen zat.
Vanaf Curaçao bedraagt deze vertrekbelasting momenteel USD. 32,- per persoon, vanaf Aruba mag je zelfs USD. 34,25 per persoon betalen. Als je dit afzet tegen de goedkoopste ticketprijzen per enkele reis van USD. 66,80 voor Insel Air en USD. 56,00 voor DAE dan bedraagt de redelijk onverwachte belasting maar liefst ongeveer de helft tot bijna tweederde van de ticketprijs die je al betaald hebt. Voor de kindertarieven (2 tot 12 jaar) is het in verhouding nog meer. Voor DAE is de laagste ticketprijs voor kinderen momenteel USD. 42,00 voor een enkele reis. Een vertrekbelasting vanuit Aruba van $ 34,25 betekent dat je ruim 81% bovenop de ticketprijs als vertrekbelasting moet betalen.


InselAir waarschuwt nog een beetje tijdens het boekingsproces. Bij de prijs inclusief belastingen (???) staat nog vermeld “The prices above do not include all departure taxes. These taxes need to be paid at the airport”. Op de DAE website is helemaal niets terug te vinden over de vertrekbelasting. Niet helemaal eerlijk, want je denkt een vliegticket Aruba-Curaçao geboekt te hebben inclusief belastingen.
Wie met KLM of ArkeFly van of naar Aruba of Curaçao vliegt die hoeft niet te vrezen voor deze onverwachte heffing. Bij de vliegtickets van deze twee Nederlandse maatschappijen is de vertrekbelasting wél inbegrepen.

Plaats een reactie