Coperto

In Nederland zijn we wel bekend aan het fenomeen ‘fooien’. Wanneer je in Italië bent is dit net weer even anders geregeld. Hier kan namelijk ‘Coperto’ of ook wel ‘Pane e Coperto’ extra in rekening worden gebracht. Pane e Coperto betekent letterlijk vertaald ‘brood en servies’. Eigenlijk kun je stellen dat Coperto een Italiaanse naam voor fooien lijkt te zijn, maar dat niet is. Ik ben coperto o.a. tegengekomen tijdens mijn reizen naar Milaan, Venetië en het Gardameer.

Coperto is geen fooi

Ondanks dat Coperto erg lijkt op wat wij ‘fooi’ noemen is dat het niet. Het is een soort van bedieningsgeld dat extra bij de gasten in rekening wordt gebracht. Coperto is ook niet voor de bediener, maar voor het restaurant. Het staat ook gewoon op de rekening die je aan het eind krijgt. Dus wil je de serveerster of ober graag een kleine fooi geven, dan moet je dat nog apart wegleggen. Anders is alleen het restaurant er goed mee.

De regels rond Coperto

Eigenlijk zijn er weinig regels rond Coperto. Er is echter één belangrijke regel en dat is dat het restaurant moet communiceren dat zij coperto in rekening brengen. Dit staat dan vaak op de menukaart van het restaurant vermeld. Een restaurant mag dus niet zonder vermelding de service bijdrage in rekening brengen.

Een regel voor de gast is dan weer dat de coperto verplicht betaald moet worden. Waar je bij een fooi nog kan denken dat je hem achterwege laat wegens niet tevreden te zijn is dit niet mogelijk bij deze bijdrage in de service. Het is namelijk gewoon in rekening gebracht en geen extraatje.

De prijzen

De prijzen van coperto kunnen erg variëren. Het is pas sinds enkele jaren dat de restaurants zelf de prijs mogen bepalen. Een minimumbedrag ligt zo rond de 50 cent per klant. Er zijn echter restaurants die wel 3 of 4 euro per klant rekenen. Let er dus goed op wanneer je een restaurant bezoekt in Italië. Voorkom problemen als je niet kan vinden hoeveel de coperto is. Vraag het in dit geval even voor je definitief aan tafel schuift.

Coperto in andere landen

Terwijl ‘Coperto’ een veelvoorkomend verschijnsel is in Italiaanse restaurants, zijn er vergelijkbare praktijken in andere landen met betrekking tot bedieningskosten en fooien.

  • Frankrijk: In Frankrijk is het gebruikelijk om ‘service compris’ op de rekening te zien staan, wat betekent dat de servicekosten al zijn inbegrepen. Dit neemt echter niet weg dat het gewaardeerd wordt om een kleine fooi achter te laten als je tevreden bent met de service.
  • Verenigde Staten: Fooien zijn in de Verenigde Staten een essentieel onderdeel van de inkomsten van serveersters en obers. Het is gebruikelijk om 15-20% van de totale rekening als fooi achter te laten in restaurants.
  • Japan: In Japan is fooi geven geen gangbare praktijk. Het wordt zelfs als onbeleefd beschouwd. Uitstekende service wordt verwacht zonder de noodzaak van een fooi.
  • Verenigd Koninkrijk: In het Verenigd Koninkrijk is het gebruikelijk om ‘service charge’ op de rekening te zien staan, meestal rond 12.5%. Als dit niet is inbegrepen, wordt het gewaardeerd om 10-15% fooi achter te laten.
  • Oostenrijk: In Oostenrijk wordt het vaak ‘Tischgedeck’ genoemd, per persoon wordt een bedrag van 2 tot 4 euro in rekening gebracht bij de wat duurdere en luxere restaurants. Vaak is een fles tafelwater en een paar kleine broodjes met smeersels dan inclusief.

Het is belangrijk om de plaatselijke gewoonten en praktijken te begrijpen wanneer je in een ander land dineert. Hoewel ‘Coperto’ specifiek is voor Italië, zijn er over de hele wereld vergelijkbare tradities en verwachtingen met betrekking tot servicekosten en fooien. Het respecteren van deze gewoonten draagt bij aan een positieve culinaire ervaring, waarbij zowel gasten als restaurantmedewerkers worden gewaardeerd.

4 gedachten over “Coperto”

Reacties zijn gesloten.