Op 15 augustus viert men in veel landen waar de katholieke kerk nog wat invloed heeft een feestdag. Dat is vooral in delen van Duitsland, Oostenrijk en Spanje nog zo.
Sinds de 7e eeuw is 15 augustus in de katholieke kerk een belangrijke dag als Maria-Hemelvaart. In 1950 werd deze plechtigheid door Paus Pius XII tot plechtigheid uitgeroepen. Het viert de verering van de Moeder Gods en haar Hemelvaart.
Duitsland
In Duitsland zijn wordt Maria-Hemelvaart alleen in het Saarland en in Beieren gevierd. In Beieren zijn er zelfs grote lokale verschillen. Daar kijkt men per dorp/stad naar het aantal inwoners met het katholieke geloof. In München is het bijvoorbeeld een officiële feestdag, in de delen van Mittelfranken waar de inwoners grotendeels het evangelische geloof aanhouden is het geen officiële feestdag. In Nürnberg zijn op 15 augustus de meeste winkels wel geopend en gaan de inwoners gewoon naar hun werk.
Oostenrijk
In heel Oostenrijk is Maria-Hemelvaart een officiële feestdag, winkels, banken en kantoren zijn gesloten en alleen de bezienswaardigheden in Oostenrijk zijn geopend. Omdat Maria-Hemelvaart dit jaar (2022) op een maandag valt, gebruiken veel Oostenrijkers het lange weekeind om er op uit te trekken naar de mooiste plekken in Oostenrijk of naar Kroatië. Verder zijn er in de dorpen vaak extra kerkdiensten en dat merk je aan het luiden van de klokken bij de kleine maar prachtige dorpskerken. Zoals bij de bedevaartskerk in het prachtige Maria Alm in de Hoch Konig.
Spanje
In Spanje staat men ook stil bij de Maria-Hemelvaart, ook hier grote regionale verschillen hoe men er mee omgaat. In de toeristische gebieden zoals Mallorca en Ibiza zul je er weinig van meekrijgen op een processie die door het centrum van de steden trek na. Winkels en restaurants draaien vooral in het hoogseizoen een normale werkdag.