Op 15 augustus viert men in veel landen waar de katholieke kerk nog wat invloed heeft een feestdag. Dat is vooral in delen van Duitsland, Oostenrijk en Spanje nog zo.
Sinds de 7e eeuw is 15 augustus in de katholieke kerk een belangrijke dag als Maria-Hemelvaart. In 1950 werd deze plechtigheid door Paus Pius XII tot plechtigheid uitgeroepen. Het viert de verering van de Moeder Gods en haar Hemelvaart.
Een van de meest opvallende aspecten van de viering is de nadruk op natuurlijke schoonheid. Omdat Maria Himmelfahrt in de zomer valt, wordt het vaak geassocieerd met de vruchtbaarheid van het land en de overvloed van de oogst. Veel kerken versieren hun interieurs met bloemen, kruiden en vruchten die de overvloed van de schepping symboliseren. Dit creëert een betoverende ambiance waarin het goddelijke en het aardse naadloos samenkomen.
Duitsland
In Duitsland wordt Maria-Hemelvaart alleen in het Saarland en in Beieren gevierd. In Beieren zijn er zelfs grote lokale verschillen. Daar kijkt men per dorp/stad naar het aantal inwoners met het katholieke geloof. In München is het bijvoorbeeld een officiële feestdag, in de delen van Mittelfranken waar de inwoners grotendeels het evangelische geloof aanhouden is het geen officiële feestdag. In Nürnberg zijn op 15 augustus de meeste winkels wel geopend en gaan de inwoners gewoon naar hun werk.
Oostenrijk
In heel Oostenrijk is Maria-Hemelvaart een officiële feestdag, winkels, banken en kantoren zijn gesloten en alleen de bezienswaardigheden in Oostenrijk zijn geopend. Omdat Maria-Hemelvaart dit jaar (2023) op een dinsdag valt, gebruiken veel Oostenrijkers deze dag om er een extra lang weekeind van te maken en trekken er op uit naar de mooiste plekken in Oostenrijk of naar Kroatië. Verder zijn er in de dorpen vaak extra kerkdiensten en dat merk je aan het luiden van de klokken bij de kleine maar prachtige dorpskerken. Zoals bij de bedevaartskerk in het prachtige Maria Alm in de Hoch Konig.
De viering beperkt zich echter niet tot kerkdiensten. In veel Oostenrijkse steden en dorpen vinden er kleurrijke processies plaats, waar gelovigen beelden van Maria door de straten dragen, omringd door lokale muzikanten en dansgroepen. Deze processies zijn zowel een uiting van religieuze devotie als een viering van de culturele diversiteit en tradities van het land.
Winkels, banken en ook veel restaurants zijn op dinsdag gesloten, behalve in de toeristische gebieden. Hou er wel rekening mee dat het op sommige plekken extreem druk kan zijn.
Spanje
In Spanje staat men ook stil bij de Maria-Hemelvaart, ook hier grote regionale verschillen hoe men er mee omgaat. In de toeristische gebieden zoals Mallorca en Ibiza zul je er weinig van meekrijgen op een processie die door het centrum van de steden trek na. Winkels en restaurants draaien vooral in het hoogseizoen een normale werkdag.
Naast de religieuze aspecten van het feest, heeft Maria Himmelfahrt ook een sociale en culturele betekenis. Het is een tijd waarin Spaanse gemeenschappen samenkomen om de banden te versterken en deel te nemen aan een gedeelde viering. Mensen komen bijeen om te genieten van traditionele gerechten, muziek en dans, waardoor de viering een feestelijk en gezellig karakter krijgt.
Voor zowel gelovigen als bezoekers biedt Maria Himmelfahrt in Spanje een unieke gelegenheid om de diepe spirituele en culturele wortels van het land te ervaren. Het is een moment van contemplatie, viering en saamhorigheid,
Ook in België is het een officiële feestdag. In Antwerpen wordt er daarom morgen de Rubensmarkt gehouden. Mij zul je er dan niet zien, maar velen schijnen zo’n XXL-braderie wel gezellig te vinden.
Altijd leuk, een feestdag. Een hele dag niets doen en de baas betaalt gewoon door. Ik stel voor dat we van 15 augustus in Nederland ook een officiële feestdag maken.