Vakanties naar ‘oranje bestemmingen’ bij Sunweb mogelijk

Vandaag ontvingen we een opmerkelijk persbericht. De Sunweb Group heeft besloten om de keuze om wel of niet naar een bestemming op vakantie te gaan bij de klant te leggen. Hiermee springen ze in op de vraag naar vakanties naar gebieden die ‘code oranje’ hebben. Er zijn tal vakantiegangers die ondanks het negatieve reisadvies voor vakanties toch af willen reizen naar zo’n bestemming. Denk aan het vasteland van Spanje, eilanden zoals Ibiza en Mallorca of het zonovergoten Portugal of Cyprus. Op het moment dat touroperators zoals Sunweb hun pakketreizen naar dit soort plekken stoppen, boekt men gewoon losse tickets en accommodaties om vervolgens toch op vakantie te gaan.


Dit is het officiële persbericht dat de Sunweb Group vanochtend rondstuurde:

Op verzoek van haar klanten heeft Sunweb Group haar beleid rond het opvolgen van kleurcodes geharmoniseerd met de Europese richtlijnen. Vanaf woensdag 4 augustus kunnen klanten van Sunweb, Eliza was here en Primavera zelf kiezen hoe zij met de kleurcodes binnen de Europese Unie omgaan.

Het uitgangspunt van de reisorganisatie was om het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken te volgen en geen vakanties aan te bieden naar gebieden waar het ‘alleen reizen indien strikt noodzakelijk’ gold (kleurcode oranje). Op verzoek van haar klanten en naar voorbeeld van andere landen, zoals België en Denemarken, gaat de reisorganisatie haar beleid harmoniseren met de richtlijnen van de Europese Commissie. Hiermee volgt Sunweb Group ook het advies van ANVR, de brancheorganisatie die afgelopen maandag een brandbrief heeft gestuurd naar de regering met het verzoek om haar beleid aan te passen.

Keuze bij de klant
“Nadat vorige week de Spaanse eilanden, Cyprus en Portugal code oranje kregen, merkten we dat meer dan 50% van onze klanten toch heel graag wil vertrekken om van hun welverdiende vakantie te gaan genieten. Daarom willen we de keuze om op vakantie te gaan voortaan bij onze klanten neerleggen. Dit gebeurt bijvoorbeeld ook in buurland België, die hiermee de Europese richtlijnen volgen. Vanaf het begin af aan zijn wij voorstander geweest van dit beleid. De Nederlandse overheid wijst reizigers op hun eigen verantwoordelijkheid en wij leggen die keuze nu ook bij onze klanten neer”, zegt Mattijs ten Brink, CEO van Sunweb Group.

Flexibele voorwaarden, zorg en veiligheid blijven van kracht
Klanten die niet naar een bestemming met kleurcode oranje op vakantie willen, kunnen nog steeds tot twee weken voor vertrek hun vakantie kosteloos omboeken of gratis annuleren. Zij krijgen dan binnen 14 dagen hun geld terug. Deze flexibele voorwaarden gelden voor zowel bestaande als nieuwe boekingen. Ook de repatriëringsgarantie blijft gelden. Ten Brink: “Mochten onze klanten positief testen op bestemming, dan nemen wij de zorg op ons. We regelen, rekening houdend met de lokale maatregelen, de quarantaine en nemen de kosten op ons voor een eventueel langer verblijf en vlucht terug naar huis. Als de bestemming een quarantaineplicht heeft, code rood heeft of als er nieuwe coronavarianten op de bestemming zijn, dan voeren wij de vakantie niet uit.”

Informatievoorziening en verzekering
Sunweb Group informeert voortdurend haar klanten over de geldende coronamaatregelen op de bestemmingen, voor en tijdens de vakantie. Ook wordt geadviseerd om voor vertrek de reis- en annuleringsverzekering zorgvuldig te controleren. De door Sunweb Group aangeboden reis- en annuleringsverzekering blijven alle niet-covid gerelateerde hulpverlening en kosten dekken.

Gratis sneltest op bestemming
Naast de verzekering goed controleren, moet de vakantieganger die niet volledig is gevaccineerd extra maatregelen nemen als de bestemming code oranje heeft. “Voordat je in het vliegtuig naar Nederland stapt, moet je – als je niet volledig gevaccineerd bent – een coronatest doen op de bestemming. De huidige sneltesten die de Nederlandse overheid op dit moment vraagt worden door ons georganiseerd, gefaciliteerd en betaald”, aldus Ten Brink. Welke test je moet doen en hoeveel uur van tevoren kan wijzigen en verschilt per bestemming. Kijk op nederlandwereldwijd.nl voor de meest actuele informatie.

Plaats een reactie