Autoverhuurders zijn nog erger dan autoverkopers, en de vervelende gasten die langs je deur komen om goedkope stroom te verkopen. Misschien is de titel van het bericht iets te schreeuwerig, ik heb alleen nu wel je aandacht voor iets wat best belangrijk is op vakantie en je een hoop ellende (en geld) kan besparen
Een auto voor nog geen twee biertjes per dag?
De laatste weken krijg ik tientallen mails van vakantiegangers die een auto willen huren en zichzelf af vragen of het wel klopt wat de aanbieder van de huurauto allemaal beloofd. Ik zie momenteel prijzen voorbijkomen van nog geen 50 euro per week. Inclusief onbeperkte kilometers en een tank benzine. Daar kan ik in Nederland amper voor rijden als je alles bij elkaar optelt. De verzekering, de wegenbelasting, de afschrijving en ga nog maar even door. Een huurauto voor omgerekend 8 euro per dag is gewoon niet mogelijk. Het zijn dus ook echte lokkertjes. Ik huur regelmatig een auto in het buitenland en ken ondertussen de meeste trucjes wel. De laatste jaren huur ik alleen nog bij [bl id=”5384″]Sunnycars[/bl] en dat is altijd zonder problemen gegaan. Klachten worden serieus opgepakt en adequaat opgelost.
Verzekeringen
Een huurauto komt altijd met een verplichte WA-verzekering, logisch die heb je in Nederland ook. Dit noemen de verhuurders een basisverzekering. Deze betaald alleen uit in het geval dat jij schade veroorzaakt bij een ander. De schade aan de huurauto moet je dus altijd zelf betalen. Dat een ongelukje aardig in de papieren kan lopen hoef ik je dan denk ik ook niet uit te leggen. Hier spelen veel verhuurders dan weer dankbaar op in. Want stel je voor dat er iets gebeurt dan is dat zonde van je geld en met slechts een klein extra bedrag kun je je tegen deze hoge kosten bij verzekeren. Dat kleine bedrag is maar 7 0f 8 euro per dag. Dus je auto is al twee keer zo duur geworden in slechts een paar minuten.
De volgende stap is dat je verhuurder tussen neus en lippen door verteld dat de wegen in het land van bestemming niet supergeweldig zijn en dat je dus meer kans hebt op een lekke band dan in Nederland. Ook steenslag (het beroemde sterretje) komt echt iedere dag wel tientallen keren voor. Daar heeft meneer de autoverhuurder ook iets voor verzonnen namelijk een verzekering voor schade aan de onderkant, de ramen en de banden. Nog een keer 8 euro per dag.
In plaats van 8 euro per dag is je huurauto ondertussen al 32 euro per dag en dat slechts in een paar minuten aan een balie op de luchthaven. Die acht euro die je weken voor vertrek al online had geboekt verdampt in het niets. Een echt lokkertje dus.
Creditcard
Na alle extra’s zijn we er nog niet. Er moet namelijk ook een borg betaald worden dit is het eigen risico. Deze ligt tegenwoordig op ongeveer 1.000 euro. Deze wordt geblokt op je creditcard. Het wordt er niet echt vanaf geschreven maar je kunt dat deeltje niet meer gebruiken. Mocht je namelijk schade veroorzaken dan kan de verhuurder dat direct verrekenen met het geblokte bedrag op je creditcard. Daar hebben de verhuurders ook wat op verzonnen want voor 5 euro per dag extra kan de borg verlaagd worden naar 350 euro. Hoppa. Weer 35 euro erbij. De huurauto zit ondertussen op een bedrag van 37 euro per dag.
Tankvergoeding
De trukendoos is nog lang niet leeg. De verhuurders bieden namelijk als extra service een volle tank aan, en je mag de auto dan met een lege tank inleveren. Alleen voor deze soms verplichte service betaal je wel tot 90 euro extra. Besef je goed dat een volle tank in het buiteland een stuk goedkoper is dan in Nederland. Een volle tank benzine op Mallorca kost hooguit 45 euro. Je bent dus weer genaaid.
Extra hele belangrijke tip!
Controleer je auto goed. Maak een filmpje en foto’s van de auto die je meekrijgt. Iedere kras, deuk of veeg documenteer je goed. Ook de wieldoppen, de ramen en de binnenkant goed controleren. Check ook of de reserveband en de ruitenwissers in orde zijn.
Staan deze gebreken niet op het schadeformulier dat je meekrijgt reclameer dan direct bij de verhuurder. Accepteer geen afwijzend gedrag. Vroeger of later wordt je ook hier weer hard op teruggepakt. Iedere schram of kras op een auto is voor de verhuurder een interessante bijverdienste.
Conclusie
Neem de tijd bij het ophalen van je huurauto, laat je niet opjagen door de medewerker achter de balie en de (lange) rij wachtende mensen achter je. Controleer de voorwaarden goed.