Culturele hoofdstad Pilsen

De Tsjechische stad Pilsen (Plzen) is samen met de Belgische stad Mons uitgeroepen tot culturele hoofdstad van Europa in 2015. Pilsen ligt centraal in het westen van Tsjechië op een kilometer of 50 van de Duitse grens. Zoals de naam al doet vermoeden is de stad de bakermat van het hedendaagse Pils. Het wereldberoemde Urquell Pilsener komt uit deze Tsjechische stad; tijdens de viering van dit culturele jaar zal bier dan ook een prominente rol spelen in Pilsen.

Bezienswaardigheden

Pilsen is niet voor niets uitgeroepen tot culturele hoofdstad van 2015. De op drie na grootste stad van Tsjechië heeft een aantal zeer pilsen bezienswaardigheden. De bierproducent Urquell opent het gehele jaar haar deuren voor het publiek, tijdens een rondleiding kom je alles te weten over het brouwproces.
Een andere bezienswaardigheid is de Sint Bartolomeuskathedraal die stamt uit 1295. De toren van de kathedraal is met zijn 102 meter de hoogste van Tsjechië. Tijdens helder weer kun je tot 70 kilometer ver kijken. Naast deze kathedraal staat er in Pilsen ook een synagoge, die na die van Boedapest de grootste van Europa is. Deze Grote Synagoge vind je aan de rand van het centrum.
Pilsen beschikt over een indrukwekkend gangenstelsel. Deze gangen stammen uit de middeleeuwen en werden door de kooplieden gebruikt als opslagruimte. Rond 1970 werden de diverse gangen met elkaar verbonden; ze dienen nu om het grondwaterpeil van de stad op peil te houden. Tijdens de zomermaanden is een deel van dit gangenstelsel opengesteld voor het publiek.
Gedurende het gehele jaar worden er diverse straatfestivals gehouden in Pilsen. Eén van de grootste van deze festivals is Zivá; een festival waarbij muziek, theater en poppenspel centraal staan.

De afsluiting van het culturele jaar staat gepland op 12 december. Tijdens de afsluiting zal het ‘Festival of Pulsating Lights’ worden gehouden. Omdat het dit jaar 70 jaar geleden in dat de Tweede Wereldoorlog ten einde kwam zal hier tijdens dit festival uitvoerig aandacht aan worden besteed.

Plaats een reactie