Carnaval in Venetië

Iedereen kent Venetië wel. De ietwat merkwaardige stad die opgebouwd is uit vele eilandjes waardoor de meeste straten hier waterwegen zijn. Dit maakt van Venetië natuurlijk een zeer aantrekkelijke bestemming. Doe daarbij de prachtige oude gebouwen en de gondeliers en je beeld van Venetië is al redelijk compleet. Naast dat Venetië een prachtige stad is, is ook het carnavalsfeest van deze stad befaamd.

Bijna twee weken
Het carnavalsfeest in Venetië staat garant voor bij twee weken feest. De festiviteiten eindigen op Vastenavond, de avond voor Aswoensdag. Hiermee is de feestperiode vrij lang, zeker langer dan wij in onze regionen gewend zijn. Het carnavalsfeest in Venetië kent dan ook een lange traditie.

Maskers
Het Venetiaanse carnaval kent een hele andere culturele achtergrond dat het carnavalsfeest zoals dat in Nederland wordt gevierd. Naast dat de periode van feesten veel langer duurt zijn ook de elementen van carnaval met een geheel andere invulling voorgesteld. Een zeer bekend element uit het Venetiaanse carnaval zijn de maskers. Iedereen kent deze maskers wel. Dit is een traditie die afkomstig is uit het vroegere dagdagelijkse leven toen men regelmatig maskers droeg op speciale dagen. Tegenwoordig worden de maskers gedragen gecombineerd met stijlvolle kleding.

Geen hoempapa
Zoals het dragen van stijlvolle kleding en de bijpassende maskers al doet vermoeden is ook de muzikale omlijsting geheel anders ingevuld dan wij in onze omgeving gewend zijn. Hier geen paard op de gang, bloemetjesgordijnen, opblaaskrokodillen en wat nog niet meer. Hier dus geen hoempapa muziek. Door de lange carnavalstraditie die al terug gaat naar het jaar 1268 zie je dat ook de muzikale traditie terug gaat naar hele andere tijden. Hier kun je een veel meer klassieke omlijsting verwachten

Al met al is het Venetiaans carnaval een hele beleving met voor ons een unieke invulling. Mocht je een citytrip naar Venetië overwegen, dan kan de periode rondom carnaval zeker een toegevoegde waarde hebben.

1 gedachte over “Carnaval in Venetië”

  1. Hallo Willem,
    Goed stuk over het Venetie Carnaval. Ik ben één keer bij het Carnaval in Venetie geweest. Dit jaar niet, want het is ontzettend duur in deze periode. Ik heb nog meer tips voor Venetie en wellicht waar je toch goedkoop kunt slapen en eten… Gr. Rudmer

Plaats een reactie