Als ik mensen spreek die in Barcelona geweest zijn, dan komen er regelmatig verhalen naar boven dat ze bestolen zijn of dat men geprobeerd heeft hen te bestelen. Zakkenrollerij lijkt de grootste attractie van Barcelona geworden te zijn. Het proberen om een stedentrip naar Barcelona door te komen zonder beroofd te worden is inmiddels tot topsport verheven. Is het echt zo erg of valt het allemaal wel mee?

Onveilig Barcelona

Deze week ontving ik een e-mail van iemand die deze maand in Barcelona is geweest. Het was voor mij de aanleiding om dit verhaal te schrijven.

Dit is de e-mail die ik ontving:
“Barcelona nog steeds super onveilig voor toeristen in Januari 2015.

Een keer poging tot zakkenrollen, bij kaartje kopen voor metro na bus van het vliegveld. Later alsnog beurs gerold door andere dader die alsnog knoop los had gemaakt van achterbroekzak.

Twee dagen later vogelpoep truck op mij uitgehaald, onmiddellijk oudere Indier zeer behulpzaam, had papier om schoon te maken in zijn hand en bracht mij kroegje binnen naar wc om jas verder uitgebreid schoon te maken, opvallend uitgebreid zodat ik argwaan had door de hele situatie. Niets gestolen terwijl ik juist alles op mijn lijf achter ritssluitingen had. Kon hij niet snel bij.

Zeer onaangename ervaringen.

Zo erg heb ik het nergens ter wereld ooit gehad en ik ben in 60 jaar bijna overal geweest, zelfs Johannesburg was niet zo droef. Buenos Aires ben ik nog niet geweest.”

Drie pogingen in één reisje naar Barcelona. Het is helaas geen opzichzelfstaand verhaal. Dagelijks worden er toeristen in Barcelona beroofd van hun geld, mobiele telefoons en andere waardevolle spullen. Zelfs überreiziger Floortje Dessing (3 op Reis) was in 2011 de pineut in Barcelona. Voor het eerst in haar lange reizigersbestaan was ze beroofd. Ze raakte zo haar tas inclusief geld en paspoort kwijt.

Hoe onveilig ervaar jij Barcelona?

Wat ik me afvraag is hoe andere mensen die in Barcelona geweest zijn dit ervaren hebben. Is Barcelona inderdaad een roversnest waar je als toerist nog meer op je hoede moet zijn dan in andere grote steden? Of is het een kwestie van pech hebben dat men je tot drie keer toe probeert te beroven tijdens één vakantie in Barcelona? Plaats je reactie hieronder!