Hoe onveilig is Barcelona?

Als ik mensen spreek die in Barcelona geweest zijn, dan komen er regelmatig verhalen naar boven dat ze bestolen zijn of dat men geprobeerd heeft hen te bestelen. Zakkenrollerij lijkt de grootste attractie van Barcelona geworden te zijn. Het proberen om een stedentrip naar Barcelona door te komen zonder beroofd te worden is inmiddels tot topsport verheven. Is het echt zo erg of valt het allemaal wel mee?

Onveilig Barcelona

Deze week ontving ik een e-mail van iemand die deze maand in Barcelona is geweest. Het was voor mij de aanleiding om dit verhaal te schrijven.

Dit is de e-mail die ik ontving:
“Barcelona nog steeds super onveilig voor toeristen in Januari 2015.

Een keer poging tot zakkenrollen, bij kaartje kopen voor metro na bus van het vliegveld. Later alsnog beurs gerold door andere dader die alsnog knoop los had gemaakt van achterbroekzak.

Twee dagen later vogelpoep truck op mij uitgehaald, onmiddellijk oudere Indier zeer behulpzaam, had papier om schoon te maken in zijn hand en bracht mij kroegje binnen naar wc om jas verder uitgebreid schoon te maken, opvallend uitgebreid zodat ik argwaan had door de hele situatie. Niets gestolen terwijl ik juist alles op mijn lijf achter ritssluitingen had. Kon hij niet snel bij.

Zeer onaangename ervaringen.

Zo erg heb ik het nergens ter wereld ooit gehad en ik ben in 60 jaar bijna overal geweest, zelfs Johannesburg was niet zo droef. Buenos Aires ben ik nog niet geweest.”

Drie pogingen in één reisje naar Barcelona. Het is helaas geen opzichzelfstaand verhaal. Dagelijks worden er toeristen in Barcelona beroofd van hun geld, mobiele telefoons en andere waardevolle spullen. Zelfs überreiziger Floortje Dessing (3 op Reis) was in 2011 de pineut in Barcelona. Voor het eerst in haar lange reizigersbestaan was ze beroofd. Ze raakte zo haar tas inclusief geld en paspoort kwijt.

Hoe onveilig ervaar jij Barcelona?

Wat ik me afvraag is hoe andere mensen die in Barcelona geweest zijn dit ervaren hebben. Is Barcelona inderdaad een roversnest waar je als toerist nog meer op je hoede moet zijn dan in andere grote steden? Of is het een kwestie van pech hebben dat men je tot drie keer toe probeert te beroven tijdens één vakantie in Barcelona? Plaats je reactie hieronder!

6 gedachten over “Hoe onveilig is Barcelona?”

 1. Herkenbaar verhaal. Ik ben drie keer in Barcelona geweest en ze hebben iedere reis geprobeerd mijn zakken te rollen. Vooral op de Ramblas en in de metro moet je oppassen. Op Placa de Catalunya meerdere keren aangesproken door zigeunerfiguren die iets van je willen. Barcelona is zeker onveilig, maar wel leuk!

 2. Barcelona is geweldig, maar wordt inderdaad verpest door allerlei tuig dat het op je tas gemunt heeft. Opvallend is dat ze vaak niets eens hun best doen om stiekem te doen, maar dat ze gewoon openlijk in de metro in tassen staan te graaien.

 3. Barcelona is een dievennest. Al dat tuig dat vanuit bepaalde landen naar Spanje gekomen is probeert je te bestelen. Jammer, want Barcelona zelf is anders wel de moeite waard.

 4. Zolang ze het tuig niet aanpakken en behoorlijk straffen blijft dit doorgaan. Verhoog de pakkans maar ook de straf een dagje zitten is voor dit gajes geen straf. Sterker nog het is een inkomstenderving. Een beetje zakkenroller haalt makkelijk 500 à 1000 euro binnen per dag en lacht de agenten gewoon keihard uit in het gezicht.

 5. Beste Lezers,
  Let vooral op bij het in/uitstappen van de trein/ metro
  Wij zijn net terg uit Barcelona waar we bij aankomst al door 3 personen een mooie jonge dame die aandacht trok en een oudere vrouw en man wij wilden de lift istappen en de oudere vrouw probeerde mij van mijn tas de rits te openen wat ik al snel door had en duwde de oudere vrouw van mij af en die zei ( in Engels ) ik wilde U helpen hoor !!
  Ja van mijn bezittingen af te komen Het mislukte doordat wij oplettend waren .
  Een week later met de trein stonden we te wachten en er zat een vrouw van ca 50 jaar die gewoon op de bank ook op de trein stond te wachten en een stukje verder stond een man van ca 60 jaar ook te wachten .De trein naar Airport kwam eraan en wij widen instappen maar er kwam een 3e man bij die op de rode knop ( voor de deuren te sluiten )van de trein drukte waardoor de deuren dicht gingen terwijl we wilden instappen en de 2e man met zijn hand in mijn broekzak zat en pech had dat wij dit van ons afschudde en paniekerig reageerde de 3 waren toen snel afzonderlijk verdwenen en zonder buit
  Dit is onze Barcelona ervaring en je moet dus overal op blijven letten

 6. Het beste is om hier alleen in je zwembroek rond te lopen en verder niks bij te hebben. Nooit van mijn leven( nu bijna 60 jr) zal ik Barcelona nog eens bezoeken! Na een etentje op onze eerste avond op de Passeig de Gracia werd ik van mijn dierbare 18 Krt gouden Breitling horloge beroofd. Het is werkelijk onvoorstelbaar dat deze Europese wereldstad in 2018( nog steeds )zo onveilig is. Ze pakken heel sluw van achteren je arm vast en ritsen de horloge los en schuiven hem van je arm en dat allemaal in nog geen 3 seconden. Geprobeerd de rover te achtervolgen maar daarvoor was hij te snel. Tot onze grote verbazing bij het doen van aangifte de volgende dag stond er een wachtrij van 20 mensen bij het politieburo de Catalunya stuk voor stuk slachtoffers van beroving. Uiteindelijk aangifte gedaan in een buitenwijk politieburo. Wij kregen een fotodatabase voorgelegd met wel 50 criminelen die volgens de rechercheur allen gespecialiseerd waren in het roven/steles van horloges. Bizar gewoon. Geen overduidelijke match kunnen aanwijzen. Er zouden camerabeelden moeten zijn maar op de vraag daarop werd niet gelijk echt ingegaan.
  Barcelona is een super gevaarlijke stad , het lijkt misschien niet zo, totdat je zelf het slachtoffer bent geworden van een (straat)roof.

  MIJN ADVIES IS : Ga gerust naar Spanje , in Madrid/Valencia/Marbella/Malaga nooit met deze vorm van criminaliteit te maken gehad.
  ECHTER BLIJF WEG UIT BARCELONA ALS JE NIET WILT HEBBEN DAT JE BEROOFD WORDT VAN JE BEZITTINGEN ( Geld,
  horloge, tassen etc)

Plaats een reactie