Waar vier jij oud en nieuw? Deel 2

Vorige week schreven we over de nieuwjaarsvieringen buiten het Europese vaste land, we begonnen in Sydney, en via London vertrokken we naar New York. In dit tweede deel blijven we op het Europese vaste land. We beginnen in de meest romantische stad van Europa, de stad van de liefde en de stad van de beroemde Weense wals

Wenen

De overgang van het oude naar het nieuwe jaar wordt in Wenen voornamelijk dansend en walsend gedaan. Wenen is voor mij de tweede stad om oud en nieuw te vieren, op gigantische podia proberen dansleraren iedereen de basisbeginselen van het walsen bij te brengen, zodat om klokslag 12 uur iedereen al walsend door de straten van Wenen gaat terwijl de hemel prachtig wordt uitgelicht door een waanzinnig vuurwerk. Ondertussen toast iedereen met een glas sekt op het nieuwe jaar.

De vroege vogels weten dat iedere eerste januari in het teken staat van de muziek, in het Musikverein gebouw spelen de leden van het Wiener Philhamoniker het nieuwjaarsconcert voor miljoenen toeschouwers over de hele wereld. Bekende en minder bekende werken van onder andere Josef Strauß en Johann Strauß passeren de revue en traditiegetrouw wordt het Neujahrskonzert afgesloten met de Radetzky mars.
Alweer vier jaar geleden stond ik ’s ochtends zo blij al een klein kind met kaarten in mijn hand voor het nieuwjaarsconcert in mijn hand voor dit prachtige concertgebouw. Een belevenis die zijn weerga niet kent en zeer bijzonder is.

Keulen

De Duitse domstad heeft met haar prachtige dom, en de meerdere bruggen over de Rijn een prachtige achtergrond voor een geweldige nieuwjaarsavond. In veel van de hoge kantoorgebouwen zijn op de bovenste etages leuke en exclusieve clubs en restaurants te vinden, vanzelfsprekend maken deze locaties er iets bijzonders van met DJ’s goed eten, en andere verwennerijen. Nadeel zijn de prijzen, deze zijn ook zeer exclusief te noemen.

Naast de hoge kantoorgebouwen biedt de Rijnoever ook een prachtig uitzicht op het vuurwerk wat wordt ontstoken boven de rivier. De bruggen over de Rijn zoals de Hohenzollernbrücke en de Zoobrücke worden tijdens de oudjaarsnacht afgesloten voor bijna al het verkeer en dus ook voor voetgangers.

Ook vanaf het water kun je genieten van het prachtige vuurwerk, diverse rederijen langs de Rijn bieden speciale silvesterpakketen aan, waarbij drank en een hapje inclusief is. Meer informatie over silvester in Keulen op de website van de stad zelf.

Natuurlijk zijn er ook ontzettend veel feestjes gaande in de stad, omdat het merendeel al lang van de voren is uitverkocht is het niet zinvol om hier nu dieper op in te gaan.

Parijs

Als je het gelukt hebt gehad om een hotelkamer te vinden in Parijs tijdens oud en nieuw dan heb je echt een geluksdag gehad. De stad van het licht biedt je namelijk ontzettend veel mogelijkheden om “Bonne Annee” te zeggen. Of je nu komt om in stijl te clubben of wilt genieten van een geweldig diner met een prachtig uitzicht op bijvoorbeeld de Eifel toren. In Parijs toast je natuurlijk met een echte Champagne de keuze van iedere Fransman of Fransvrouw. Let op, het centrum van Parijs wordt tijdens de nacht droog gelegd, alcoholische dranken zijn slechts beperkt verkrijgbaar. Parijs zelf heeft geen vuurwerkshows, de vuurpijlen die je ziet worden afgestoken door de inwoners zelf

The Champs-Elysées is de plek waar je moet wezen, echter je bent op deze beroemde straat niet alleen. Je wordt echter wel beloond met een prachtig uitzicht op de Eifeltoren, natuurlijk is deze momenteel feestelijk verlicht. WAARSCHUWING: Zakkenrollers, het kan erg druk zijn, dus zakkenrollers hebben vrij spel, verder is het absoluut geen plek voor mensen die last hebben van claustrofobie of bang zijn voor grote groepen.

Een betere plek is het Sacre Coeur plein in Montmartre, een stuk rustiger en veel leuke bars en clubs met dito feestjes waar je het nieuwe jaar kunt inluiden.

foto © Bilox  (CC public domain)

1 gedachte over “Waar vier jij oud en nieuw? Deel 2”

  1. Ik vier oud&nieuw dit jaar voor het eerst in tien jaar gewoon thuis met mijn gezin. Vanwege omstandigheden een keer niet naar de sneeuw. Dan maar oliebollen en teveel betalen voor wat vuurwerk.

Plaats een reactie