Amsterdam Light festival

Als internationale stad hoor je er tegenwoordig niet meer bij als je geen festival organiseert met licht. Terecht natuurlijk want deze kunstvorm met licht is zeer bijzonder en geeft altijd weer en reden om de stad weer eens te bezoeken.

 Wandelend of varend

Het Amsterdam light festival is in zijn soort echter wel uniek ten opzichte van de andere steden. Een deel van de prachtige kunstwerken met licht is namelijk op het water geplaatst, er liggen diverse kunstwerken in het Oosterdok en de grachten van Amsterdam vormen en prachtige coulisse voor nog meer bijzondere kunstwerken welke door de spiegeling op het water nog beter tot zijn recht komen.

Bijna alle aanbieders van de beroemde tochten over de grachten, tegenwoordig canalcruises genoemd zijn in de avond actief met één of meerdere boten en onder het genot van een glaasje glühwein en uitvoerig commentaar vaar je langs een groot deel van de kunstwerken in de grachten van Amsterdam. Een rondvaart wordt al aangeboden vanaf € 19,- (kinderen tot 12 jaar mogen gratis mee)

Wandelend kan de illuminade zoals deze route wordt genoemd ook voor een groot deel worden afgelegd, het officiële startpunt van de route ligt bij de Stopera vandaar vertrekken de gidsen al lopend langs de route door de stad waarbij de omgeving rondom de beroemde Hermitage op mij wel indruk maakte.

De kunstwerken

speedermanStuk voor stuk zijn alle werken uniek, van simpel en abstract tot ingenieus hergebruik van duurzame materialen zoals het kunstwerk 178 bottles – 1 message, wat betaat uit 178 glazen flessen waarin in een hartvorm de vlaggen van alle 178 nationaliteiten van Amsterdam worden geprojecteerd dankzij een ingenieus systeem van led verlichting.

De Re(bi)cycle Dome in het Hortusplantsoen is gemaakt van de glimmende velg van een fiets, dankzij de projectie van licht is dit een heel bijzonder schouwspel. Absoluut de moeite waard om even langs te lopen.

Mijn favoriet van het Amsterdam Light festival is Speederman, dit enorme beeld van 4 meter hoog stelt een man voor die sneller loopt dan het licht. Je vindt dit kunstwerk een beetje verstopt in één van de binnentuinen van de Hermitage.

Algemene informatie

Het Amsterdam light festival duurt nog tot 18 januari, de illuminade sluit echter al op 4 januari. Omdat de kunstwerken alleen tot zijn recht komen in het donker is het verstandig om pas ’s avonds te komen. De kunstwerken zijn tot 22 uur verlicht.

De wandelroute is gratis, de route lopen met een gids die je tijdens de wandeling voorziet van allerlei informatie over de kunstwerken kost € 12,50 per persoon en duurt ongeveer 1.5 uur. Startpunt is de Stopera/Muziektheater, voor de grachtenvaartochten is het startpunt bij het centraal station van Amsterdam.

Plaats een reactie