Kwart vakantiegangers belandt in ziekenhuis of bij dokter

Een onderzoek van de ANWB wijst uit dat maar liefst een kwart van de vakantiegangers tijdens een vakantie in een ziekenhuis of bij de dokter belandt. Een enorm hoog aantal, waardoor je je afvraagt hoe het kan dat nog steeds een redelijk deel van de toeristen onverzekerd of onderverzekerd op vakantie gaat. Vooral het feit dat de kosten voor medische behandeling in het buitenland vaak veel hoger liggen dan in Nederland, zorgt ervoor dat vakantiegangers een onnodig financieel risico nemen. Soms vliegen mensen terug naar huis met een schuld van duizenden euro’s. Het persbericht dat ANWB Reisverzekering verstuurd heeft legt de resultaten van het onderzoek uit.

Onderzoek ANWB Reisverzekering: Kwart vakantiegangers belandt tijdens vakantie in ziekenhuis of bij dokter

Ziek worden op vakantie is een flinke domper. Dit geldt helemaal voor vakantiegangers die bij een dokter belanden of worden opgenomen in een lokaal ziekenhuis. Gelukkig lijken die kansen klein en overkomt het maar een enkeling. Of toch niet? Uit onderzoek van ANWB Reisverzekering* onder duizend Nederlanders in samenwerking met Multiscope, blijkt dat een kwart van de zonaanbidders dit weleens is overkomen. In 16 procent van de gevallen blijken deze ‘pechgevalletjes’ onvoldoende verzekerd.

Oplopende kosten
Vakantiegangers die in het buitenland bij een medische post belanden, kunnen te maken krijgen met hoge kosten. Uit cijfers van ANWB Reisverzekering blijkt dat een poliklinische behandeling in een duur land, zoals bijvoorbeeld de Verenigde Staten, gemiddeld 1.939 euro kost. De kosten van een ziekenhuisopname bedragen dan gemiddeld 7.588 euro. En bij de ANWB Alarmcentrale is er zelfs een extreem geval bekend van een reiziger die in een Amerikaans ziekenhuis terechtkwam, bij wie de kosten opliepen tot 292.682 euro. Uit ervaring weet de ANWB Alarmcentrale dat de medische kosten op reis in veel gevallen onvoldoende meeverzekerd zijn.

Gebroken been in Verenigde Staten: 10.000 euro
In het geval van een doktersbezoek of ziekenhuisopname is het dus een misvatting om te denken dat alle zorg ook in het buitenland via de zorgverzekering is gedekt. De basiszorgverzekering dekt alleen het Nederlandse tarief. Zo kost de behandeling voor een gebroken been in Nederland ongeveer 800 euro, terwijl diezelfde behandeling in de Verenigde Staten gemiddeld bijna 10.000 euro kost. Een reiziger zonder aanvullende reisverzekering met medische dekking, moet dat verschil uit eigen zak betalen. Een ander voorbeeld: wie in Turkije of Zwitserland naar een ziekenhuis moet, komt al snel in een privékliniek terecht waar de kosten van een opname kunnen oplopen tot 15.000 euro, als er geen aanvullende reisverzekering is afgesloten.

Zorgen over schade op reis
Uit het onderzoek blijkt dat 60 procent van de vakantiegangers zich zorgen maakt na een pechgeval. In dat geval maken reizigers zich vooral druk omdat ze bang zijn niet verder geholpen te worden door lokale autoriteiten of dat de taalbarrière parten speelt. Slechts 7 procent vraagt zich af of zijn of haar reisverzekering wel dekkend is als er problemen zijn op vakantie, terwijl uit hetzelfde onderzoek blijkt dat 16 procent van de vakantiegangers niet (goed) verzekerd is in geval van schade.

Meer achtergronden bij het onderzoek zijn hier terug te lezen: www.anwb.nl/vakantiepech

Plaats een reactie