De ideale reiscamera?

Als reisfotograaf houd ik continu de ontwikkelingen bij op het gebied van camera’s en lenzen. Je wilt immers onder alle omstandigheden optimaal kunnen fotograferen. Dat de technieken wat dat betreft niet stil staan wordt vaak bevestigd door productintroducties die ervoor zorgen dat je weer meer mogelijkheden hebt als fotograaf. De afgelopen jaren is heeft de megapixelrace, de optimalisering van huidige cameralijnen en de komst van nieuwe opties zoals WI-FI, automatische HDR, panoramafoto’s en in hoge kwaliteit filmen natuurlijk ervoor gezorgd dat je met een digitale spiegelreflexcamera natuurlijk steeds meer mogelijkheden kreeg. Een andere trend is de opkomst van de systeemcamera’s die de voordelen van spiegelreflexcamera’s (DSLR’s) en compactcamera’s met elkaar combineren. Ook in de kwaliteit en mogelijkheden van deze camerasoort die je een sterke evolutie. Samsung zet met de introductie van de NX1 weer een stap verder richting de perfecte camera. Als je de persintroductie leest dan kun je alleen maar zeer nieuwsgierig worden naar deze nieuwe systeemcamera van Samsung.

Samsung presenteert de camera vooral als ideale reisgenoot. Hiermee willen ze niet zegen dat de camera niet geschikt is als allroundcamera, maar ze willen vooral benadrukken dat de camera vooral voor mensen die veel op reis fotograferen met de Samsung NX1 een perfecte camera hebben. Als je beseft dat de meeste mensen een fotocamera vooral tijdens reizen en vakanties gebruiken is dit een slimme zet.

De eigenschappen die Samsung benadrukt liegen er niet om:
De krachtige beeldprocessor van deze camera is uitgerust met Samsungs nieuwe 28 megapixel sensor en de ruisonderdrukking is verbeterd. Hierdoor valt er meer licht op iedere pixel en is iedere reisfoto van hoge kwaliteit, zelfs bij weinig licht. Foto’s en video’s deel je gemakkelijk via Wi-Fi, zodat familie en vrienden kunnen meegenieten met jouw reis. Dankzij de razendsnelle autofocus (0,055 seconde) leg je ieder moment direct vast. Met 15 beelden per seconde en continue scherpstelling, zijn scherpe foto’s gegarandeerd. De NX1 is geschikt voor UHD (ultra high-definition) video-opnamen zonder randapparatuur. Zo leg je naar hartenlust bijzondere steden, natuurgebieden en verre uithoeken vast in de beste breedbeeldkwaliteit. UHD biedt vier keer de resolutie van Full HD en is de videostandaard van de toekomst. Hij kan ook tegen een stootje. Dankzij de speciaal gevormde grip ligt de NX1 altijd goed in de hand. De stevige bouw beschermt de camera bovendien tegen stof en waterspatten.

Eerlijk gezegd ben ik erg benieuwd naar de NX1. Hoewel ik de afgelopen jaren vrijwel alle foto’s met spiegelreflexcamera’s genomen heb, geloof ik niet dat dit systeem heilig is. Zeker de combinatie met een lichtsterke  50-150mm F2.8 lens heb je volgens mij een mooie allround reiscamera in je handen. De komende tijd zal ik zeker volgen hoe anderen de NX1 ervaren, om te kijken of hij voor mij ook interessant is.

Wie hem nu al wil ervaren die kan hem sinds kort in Nederland kopen. De adviesprijs voor de body bedraagt 1499,- incl. BTW. De 50-150 mm F2.8 lens uit de NX-serie heeft een adviesprijs van 1599 euro excl. BTW.

NX1 with 50-150MM_3

1 gedachte over “De ideale reiscamera?”

  1. Indrukwekkende camera. Ik heb hem gisteravond besteld. Ik ga eerst eens kijken hoe de 16-50 lens het doet die erbij zit en hoop begin volgend jaar de 50-150 lens erbij te kunnen kopen.

Plaats een reactie