Limburg meer dan ooit Fietsparadijs!

Wie de afgelopen maanden van Fietsparadijs Limburg genoot, heeft het al ondervonden: het toeristische fietsroutenetwerk is grondig verbeterd. Daarom is er vanaf april een nieuwe fietskaart. “De beste ooit! Samen met pionier Hugo Bollen hebben we de vorige kaart grondig onder handen genomen. Het resultaat: 70 nieuwe knooppunten, verbeterde fietsroutes, meer beleving… Kortom, Fietsparadijs Limburg is nu paradijselijker dan ooit!” verzekert de gedeputeerde van Toerisme, Cultuur en Erfgoed, Igor Philtjens.
“Vernieuwen op het terrein”
Gedeputeerde Igor Philtjens: “Zeven jaar op rij ‘Belgische Fietsprovincie van het Jaar’ en twee miljoen fietsrecreanten per jaar … Dat verdien je niet zomaar! Dat is het resultaat van continu vernieuwen en verbeteren op het terrein. Limburg kan maar Fietsparadijs blijven als we het kwaliteitspeil van ons fietsroutenetwerk voortdurend hoog houden. Dat betekent: een permanente aandacht voor het ‘ABC’ van ons fietsroutenetwerk: de A van autoluw en autovrij, de B van belevingsvol en de C van comfort. Daarom hebben we het toeristische fietsroutenetwerk grondig herbekeken, samen met Hugo Bollen. Hij is de uitvinder van het fietsknooppuntensysteem dat Limburg over alle omringende landen exporteerde. Zo’n grondige facelift doen we in principe maar om de vijf jaar.”
Limburgers geven favoriete fietsplekjes prijs
De wijzigingen zijn ingrijpend… Fietsparadijs Limburg kreeg er 70 knooppunten bij (van 321 naar 391). Soms enkel een ontdubbeling van één knooppunt om de fietser meer duidelijkheid te geven. Maar ook nieuwe knooppunten, die de fietser langs nieuwe fietsroutes en nieuwe fietsplekjes leiden. Zo kregen bijvoorbeeld vele vroegere verbindingsroutes een knooppunt.
Fietsparadijs Limburg blijft ook beleving toevoegen. Meer dan 10 000 Limburgers hebben eind vorig jaar 44 ‘favoriete plekjes’ in Fietsparadijs Limburg verkozen. Eentje in iedere gemeente. Onderweg krijgen ze een herkenbare aanduiding zodat fietsers geen hoogtepunt hoeven te missen.
Toerisme Limburg deed ook een nieuwe kwaliteitscontrole van de horecazaken die het kwaliteitslabel van ‘fietsvriendelijkheid’ hadden. Er zijn dit jaar 152 cafés en 184 logiesuitbatingen met het gegeerde fietslabel. Dat zijn ideale haltes, die de fietsrecreant en fietstoerist de beste fietsservice garanderen. In 108 fietscafés vind je ook alle fietsinfo.
Fietskaart weer helemaal up-to-date
De 44 favoriete plekjes, de 70 nieuwe knooppunten, de 152 fietscafés en de 184 fietslogies staan allemaal met een icoontje te pronken op de nieuwe fietskaart, één kaart voor de hele provincie Limburg, op slijt- en regenvast papier. Ook de tumuli en andere grafheuvels onderweg kregen een herkenbare aanduiding.
De nieuwe fietskaart 2014 – 2015 is vanaf 5 april te koop (9,50 euro) in de toeristische infokantoren, via +32 11 30 55 00 en de webshop op www.toerismelimburg.be. De nieuwe routegegevens kun je ook al online raadplegen via www.toerismelimburg.be.
Maar ondertussen worden de wijzigingen op het terrein al duidelijk weergegeven, zodat niemand de weg kwijt raakt. Ook de overzichtsborden bij ieder fietsknooppunt worden gaandeweg vervangen.
Meer beleving: 9 themafietskaarten
Wil je alle krenten uit de Fietsparadijs Limburg-koek? De nieuwe fietsbox Limburg bundelt 9 themafietskaarten, goed voor een 30-tal knooppuntenroutes door de mooiste landschappen van Fietsparadijs Limburg. De box is vanaf mei voor 17,50 euro te koop. En juni wordt fietsmaand in Limburg. Fietsparadijs Limburg pakt die maand uit met een gevarieerd aanbod aan fietsevenementen.
“We blijven voortbouwen aan de hoge kwaliteit van ons Fietsparadijs. Het is niet onze missie om méér kilometers fietsroutenetwerk te realiseren, wel om ze béter te maken!”, besluit gedeputeerde Igor Philtjens.
Meer over Belgisch Limburg en België: België voor beginners

Plaats een reactie