Met de auto op vakantie naar Duitsland? Houd er dan rekening mee dat je in steeds meer Duitse steden een milieusticker nodig hebt. Indien je betrapt wordt op het binnenrijden van een zogenaamde umweltzone zonder een geldige milieusticker op je auto, dan maak je kans op een boete van honderd euro. Steden waar ze deze zones hebben zijn onder andere Frankfurt, München, Bremen en Düsseldorf. Wie vliegt vanaf een Duitse luchthaven heeft geen milieusticker nodig, omdat alle luchthavens buiten de zones liggen.
Wie één van de Duitse steden met umweltzone binnen wil rijden moet de zogenaamde Umweltplakette vooraf regelen. Op http://gis.uba.de/website/umweltzonen/index.htm zie je voor welke steden je een vignet nodig hebt.


Hoe kom je eraan?
Het milieuvignet is verkrijgbaar bij de Duitse keuringsinstanties TÜV en Dekra voor ongeveer 5 tot 10 euro. Je kunt ook terecht bij Nederlandse Dekra stations, de kosten bedragen dan € 12,50.
Ook bij de ANWB-winkels kun je voor € 12,50 een Umweltplakette regelen. Je moet de sticker persoonlijk bij een ANWB-winkel aanvragen, waarna je hem binnen vijf werkdagen thuisgestuurd krijgt.
Vergeet niet je kentekenbewijs mee te nemen, een kopie hiervan is nodig voor de aanvraag van de sticker. Gaat het om een auto met dieselmotor en een retrofit roetfilter (achteraf ingebouwd)? Neem dan de factuur van de inbouw van het roetfilter mee (in verband met typegoedkeuringsnummer van het retrofit roetfilter).