Sinds juli vorig jaar moet je en tolvignet kopen als je gebruik wilt maken van de snelwegen in Slovenië. Vakantiegangers die naar Slovenië of Kroatië reizen per auto klagen steen en been over de hoge prijzen die men vraagt voor de vignetten. Het laagste tarief dat op de officiële site staat is 35 euro voor een half jaar vignet, maar ik lees op meerdere plekken dat er vanaf 1 juli a.s. weekvignetten komen voor 15 euro. Daar schiet je nog weinig me op, want de meesten die door Slovenië rijden zullen langer dan een week op vakantie gaan en dus twee keer een weekvignet moeten komen waarmee je nog op dertig euro in totaal uitkomt.


Ontwijken
Een middel om geen tol te hoeven betalen is door over gewone wegen te rijden in plaats van snelwegen. Helaas zal het grootste deel van de auto’s die Slovenië binnenkomt dat al noodgedwongen via een tolpoort doen, omdat de meest gebruikte grensovergangen snelwegen zijn. Op Kroatië.org vind je een aantal sluiproutes naar Kroatië.
Europese Unie
Met het invoeren van het tolvignet heeft de nieuwbakken EU-lidstaat kwaad bloed gezet bij de andere EU-landen, die willen dat het tarief voor vakantiegangers die binnen een korte periode door Slovenië rijden verlaagd wordt naar maximaal 10 euro. Vooral voor de Nederlandse automobilist die naast zijn eigen wegenbelasting op steeds meer plekken tol moet betalen is dit soort uitzuigsystemen frustrerend. Het wachten is op één Europese oplossing, maar ik denk dat dat een utopie is.