Voedselvergiftiging op vakantie voorkomen: deze tips helpen je op weg

Een avondje slenteren door smalle straatjes, je laten verleiden door exotische geuren en nieuwe smaken ontdekken bij lokale eetkraampjes, voor veel reizigers hoort streetfood simpelweg bij de vakantie-ervaring. Zeker in landen als Thailand of Vietnam is het een absolute must. Maar je maag denkt daar soms anders over. Diarree, misselijkheid of zelfs een voedselvergiftiging kunnen je vakantie aardig verpesten. Vaak komt dat doordat ons lichaam niet gewend is aan onbekende kruiden, ingrediënten of bacteriën die voor de lokale bevolking onschuldig zijn.

Soms is er echter wel degelijk sprake van bedorven voedsel. Gelukkig kun je met een paar eenvoudige voorzorgsmaatregelen de kans op een vervelende voedselinfectie flink verkleinen. Hieronder vind je zeven praktische tips om je buik gezond te houden op reis.

1. “Peel it, boil it, cook it, or forget it”

Oftewel: schil het, kook het, verhit het, of eet het niet. Deze klassieker onder reizigersgezegdes is vooral van toepassing op rauwe groenten en fruit.

Om besmetting met schadelijke bacteriën te voorkomen, kun je fruit het beste zelf schillen en groenten alleen eten als ze goed verhit zijn. Verse salades kun je in tropische landen daarom beter vermijden, tenzij je in een goed restaurant zit met hoge hygiënestandaarden.

2. Kies je streetfood zorgvuldig

Niet elk eetkraampje is automatisch veilig. Je weet niet hoelang het eten al ligt of hoe hygiënisch het bereid is. Gekookte of gebakken producten zoals eieren of worst kunnen snel bederven, zeker in tropische temperaturen.

Kies bij voorkeur voor kraampjes waar je ziet dat het eten vers wordt klaargemaakt. Soepen die nog borrelen zijn vaak veilig. Kijk ook even hoe schoon het er is: dragen de verkopers schone kleding, ziet het keukengerei er netjes uit?

3. Drink geen kraanwater

Wat in Nederland vanzelfsprekend is, gewoon een glas water uit de kraan, kan in veel landen tot problemen leiden. In landen als Thailand, Cambodja, de Filipijnen, en op veel plekken in Zuid-Amerika of Afrika is kraanwater vaak niet geschikt om te drinken.

Gebruik alleen water uit afgesloten flessen. Bij voorkeur koolzuurhoudend water: zo zie je snel of een fles eerder is geopend. In sommige hotels en restaurants kun je je hervulbare fles met gefilterd water vullen, dat is een milieuvriendelijker alternatief.

4. Sla het ijs over

Op een warme dag is een ijskoud drankje verleidelijk. Maar pas op: ijsblokjes worden vaak gemaakt van kraanwater, en dan kom je dus weer bij hetzelfde risico uit.

Als je niet zeker weet of het ijs van schoon water is gemaakt (in hotels en goede restaurants meestal wel), neem je drankje dan liever zonder. Liever lauw drinken dan ziek worden.

5. Laat restjes staan

Wat thuis geen probleem is, die lekkere restjes van gisteren opwarmen, kan in warme landen tot voedselvergiftiging leiden. Door het tropische klimaat bederven voedingsmiddelen sneller.

Bovendien heb je als reiziger vaak geen koelkast of veilige opslagplek. Restjes bewaren is dus niet aan te raden.

6. Let op bij tandenpoetsen en afwassen

Niet alleen bij het drinken van water, ook bij het tandenpoetsen en afwassen kun je onbewust besmet water binnenkrijgen. Gebruik bij voorkeur flessenwater om je tanden te poetsen en gebruik schoon water voor het afspoelen van servies.

In streetfoodkraampjes is het slim om even op te letten hoe ze omgaan met afwas en servies. Wie geen stapels plastic flessen mee wil slepen, kan ook werken met waterfilters of tabletten, of het water eerst koken om het veilig te maken.

7. Drink voldoende

Hydrateren helpt je lichaam om zich te beschermen én herstellen. Volgens de GGD is het belangrijk dat je op tropische bestemmingen genoeg drinkt, zodat je urine lichtgeel blijft en je meerdere keren per dag naar het toilet moet.

En als je toch buikklachten krijgt?

Ondanks alle voorzorgsmaatregelen kun je alsnog last krijgen van je maag. Dat hoeft niet meteen te betekenen dat je iets slechts hebt gegeten, soms is het simpelweg een kwestie van wennen aan ander voedsel en een ander klimaat.

Krijg je last van diarree of misselijkheid? Blijf rustig, rust uit en drink voldoende. Eet licht verteerbare producten zoals rijst, banaan, gekookte aardappel of toast. In de meeste gevallen verdwijnen de klachten vanzelf na een paar dagen.

Houden de klachten langer aan, of krijg je koorts of hevige buikpijn? Ga dan zeker langs bij een arts.

Laat je dus vooral niet tegenhouden om nieuwe gerechten te proberen – maar doe het met een beetje gezond verstand. Zo blijft je vakantie vooral lekker én zorgeloos.

Plaats een reactie