De grootste luchtvaartmaatschappij van Australië, Qantas, is onlangs getroffen door een cyberaanval waarbij de gegevens van mogelijk zes miljoen klanten zijn buitgemaakt. En dat is best schrikken, ook als je ‘gewoon’ uit Nederland vertrekt en overstapt in Singapore of Dubai richting Australië. Want als zelfs gerenommeerde luchtvaartmaatschappijen hun digitale beveiliging niet altijd op orde hebben, hoe veilig zijn jouw gegevens dan eigenlijk?
Wat is er precies gebeurd?
Op 30 juni ontdekte Qantas ‘ongebruikelijke activiteit’ op een extern systeem dat door de klantenservice wordt gebruikt. Dat systeem bleek gevoelige klantinformatie op te slaan, zoals:namen, geboortedata, telefoonnummers en e-mailadressen.
Volgens Qantas zijn er géén wachtwoorden, paspoortgegevens of creditcardgegevens buitgemaakt, en is het systeem direct na ontdekking afgesloten. Toch spreekt het bedrijf over een “significant” datalek waarvan de volledige impact nog wordt onderzocht.
Wat betekent dit voor Nederlandse reizigers?
Ook als je geen Australisch paspoort hebt, kan dit je raken. Qantas is namelijk onderdeel van de internationale Oneworld-alliantie, samen met onder andere British Airways, Iberia, Qatar Airways en Finnair. Vlieg je bijvoorbeeld naar Australië met een overstap in Londen of Doha? Dan is de kans groot dat je ook in het systeem van Qantas belandt.
Bovendien komt deze hack niet uit de lucht vallen: in de afgelopen weken werden ook Hawaiian Airlines en het Canadese WestJet getroffen, net als diverse grote retailers in het Verenigd Koninkrijk. Volgens de FBI is er sprake van een georganiseerde aanvalsgolf op grote bedrijven in de luchtvaart en retail.
Wat kun je zelf doen om je gegevens beter te beschermen?
Cybersecurity is geen onderwerp waar je als vakantieganger per se mee bezig wilt zijn, maar het is wel verstandig om je bewust te zijn van je digitale sporen – zeker als je veel vliegt of vaak online boekt. Hieronder staan wat eenvoudige maar effectieve tips:
1. Gebruik sterke én unieke wachtwoorden
Zorg ervoor dat je frequent flyer-account een ander wachtwoord heeft dan je e-mail of social media. Gebruik waar mogelijk tweestapsverificatie.
2. Deel geen boardingpass of boekingsnummer online
Het lijkt onschuldig om je stoelnummertje op Instagram te zetten, maar die QR-code kan veel meer informatie prijsgeven dan je denkt.
3. Installeer een VPN op je telefoon of laptop
Vooral als je onderweg gebruikmaakt van gratis wifi op luchthavens of in hotels. Een VPN versleutelt je gegevens en maakt het veel moeilijker voor kwaadwillenden om mee te kijken.
4. Wees alert op phishing
Na dit soort hacks worden vaak valse mails verstuurd die zogenaamd van een luchtvaartmaatschappij komen. Klik nooit zomaar op een link en controleer het adres van de afzender.
5. Check regelmatig je account en puntensaldo
Zie je onverklaarbare aanpassingen of boekingen? Neem dan direct contact op met de klantenservice van je airline.
Digitale veiligheid hoort bij goed voorbereid reizen
Een datalek is geen reden om je vakantie af te blazen, maar het is wél een reminder dat ook jouw persoonsgegevens iets waard zijn. Net zoals je je paspoort niet onbeheerd achterlaat in een ho(s)tel, is het ook slim om je digitale identiteit te beschermen. Gelukkig hoef je daarvoor geen techneut te zijn, een paar simpele maatregelen maken al het verschil.
Blijf dus niet alleen op je handbagage letten, maar ook op je digitale sporen. Zo blijf je volgende reis zorgeloos, zowel in de lucht als online.
BBC News, “Qantas data breach exposes up to six million customer profiles”, gepubliceerd op 2 juli 2025, via bbc.com