Als er iets is waar low cost airline Ryanair om belend staat, dan is het wel dat je overal voor bij moet betalen. Ze hebben het product zo uitgekleed, dat je bijna niets gratis krijgt. Je betaalt voor het meenemen van ruimbagage, voor het uitprinten van een ticket, voor drankjes, voor snacks en voor zitplaatsreserveringen. Het gaat nog net niet zo ver dat ze geld vragen voor de zuurstof aan boord of voor het uitzicht uit de raampjes. Ze zouden er zomaar toe in staat zijn. Dit wetende, is het vrij bijzonder als je ontdekt dat je toch een extra gratis kunt krijgen en dat is beenruimte.
Het zitten aan boord van een Boeing 737 van Ryanair doet sommigen eerder denken aan de ervaring van een legbatterij dan aan een comfortabele suite. Vor mij is het een reden om vliegen met Ryanair te vermijden. Goedkoop vliegen – als je al het geluk hebt dat het goedkoop is – betekent vliegen onder bijna Spartaanse omstandigheden. De stoelen van Ryanair voldoen voor velen niet aan het ideaalbeeld van een ideale beleving aan boord van een vliegtuig. Een van de ergernissen is de beenruimte, oftewel de zogenaamde ‘seat pitch’. Die is bij Ryanair krap, en dan druk ik mezelf nog voorzichtig uit.
Als ruimte schaars is, is elke centimeter extra ruimte meer dan welkom, zeker als die gratis is. Want wat blijkt? Aan boord van de door Ryanair gebruikte Boeing 737 bestaan er rijen met stoelen waar je iets meer beenruimte hebt, maar waarvoor je niet bij hoeft te betalen.
Ryanair’s Boeing 737-800’s (en de nieuwe 737 MAX 8 toestellen) hebben een asymmetrische cabine-indeling waardoor sommige stoelen rechts meer beenruimte bieden. Met name de stoelen aan de rechterkant – stoelen D, E en F – in rijen 3 t/m 15 hebben merkbaar meer ruimte voor de benen dan de linkerkant. Het verschil is klein maar aanwezig: circa een halve inch extra (ongeveer 1,3 cm) vergeleken met de standaard stoelen. In praktijk komt dit neer op een seat pitch van rond 29,5″ aan de rechterkant vs. ~29,0″ voor de stoelen linksvoor.
Deze extra beenruimte is consistent voor alle Ryanair 737-800 en 737 MAX 8 vliegtuigen, ongeacht de configuratie. Ter vergelijking: de overige standaardstoelen in het toestel hebben die halve inch minder ruimte. (Let op: Dit betreft “gewone” stoelen; echte exit-row of voorste rij stoelen hebben uiteraard nog meer beenruimte, maar die vallen buiten de standaard).
EasyJet (Airbus A321neo)
EasyJet vliegt met Airbus-toestellen, maar ook daar komt asymmetrie voor in bepaalde cabines. Op easyJet’s Airbus A321neo (een van hun nieuwste toestellen) hebben de stoelen aan de rechterkant (D, E en F) in de voorste sectie – rijen 3 t/m 13 – ongeveer 1 inch extra beenruimte ten opzichte van de linkerzijde. Concreet is de seat pitch daar ~29″, vergeleken met ~28″ voor de stoelen linksvoor en achterin het toestel.
Deze indeling is hetzelfde op alle A321neo’s van easyJet, maar niet van toepassing op hun overige vliegtuigen. De kleinere Airbus A319/A320-toestellen in de easyJet vloot hanteren een meer uniforme seat pitch (ca. 29″ in Economy) zonder zo’n rechts-links verschil.