Wenen doorbreekt de grens van 2 miljoen inwoners

Wenen heeft na meer dan 100 jaar (opnieuw) de magische grens van twee miljoen inwoners overschreden. Volgens onderzoeken van de Weense staatsstatistiek werd dit aantal al in de afgelopen september behaald. Dat dit aantal zo snel opnieuw werd bereikt, is vooral te danken aan immigratie.

Men zat al lang dicht bij het magische aantal, het werd al lang voorspeld door experts, maar nu is het officieel: Wenen heeft afgelopen september de grens van twee miljoen inwoners bereikt!

Daarmee staat de Donau-metropool op de vijfde plaats van de bevolktste steden binnen de EU (na Berlijn, Madrid, Rome en Parijs). In het Duitstalige gebied is Wenen zelfs de op een na grootste stad. Maar hoe is dit gebeurd? Om deze vraag te beantwoorden, moeten we enkele decennia terug in de tijd.

Wenen was 100 jaar geleden de grootste stad van Europa

Wenen kromp in de 20e eeuw. Het is niet de eerste keer dat de hoofdstad van Oostenrijk meer dan twee miljoen inwoners heeft. Al ten tijde van de Habsburgse monarchie werd deze grens overschreden. In 1910 woonden 2,08 miljoen mensen in Wenen, dit was tot dan toe het hoogste aantal inwoners in de geschiedenis van de stad – daarna ging het bergafwaarts.

Gedurende het grootste deel van de 20e eeuw stond de miljoenenstad aan de Donau bekend als een krimpende en demografisch verouderende stad. In 1988 had Wenen slechts 1,48 miljoen inwoners, het laagste aantal in de 20e eeuw. Sindsdien is de bevolking weer toegenomen.

Tot de jaren 1980 voorspelden bevolkingsprognoses op basis van de demografische ontwikkelingen van toen dat het aantal inwoners van Wenen in de toekomst zou blijven dalen. Het tegendeel gebeurde en Wenen begon weer te groeien. Sinds de jaren 1990 is er weer een duidelijke bevolkingsgroei.

Vanaf 2000 gaat het weer bergop. Volgens de maandelijkse bevolkingsmonitoren van de Weense staatsstatistiek groeit Wenen sterk sinds het begin van de 21e eeuw, gemiddeld met bijna 20.000 mensen per jaar. Hierdoor is het aantal inwoners van de stad sinds 2000 met ongeveer 400.000 toegenomen. In 2022 werd met een toename van +51.000 de grootste jaarlijkse bevolkingsgroei geregistreerd sinds er jaarlijkse gegevens zijn (sinds 1962).

Sinds 2004 heeft Wenen weer een positieve geboorte-balans, wat ook bijdraagt aan de totale bevolkingsgroei.

Wenen weer nummer 1 als leefbaarste stad ter wereld

Wenen is door de “Global Liveability Index 2023” van de Britse Economist Intelligence Unit uitgeroepen tot de leefbaarste stad ter wereld. Factoren die meespelen voor de nummer 1 positie zijn het goede en goedkope openbaar vervoer in Wenen, de betaalbare huurwoningen en de uitstekende gezondheidszorg in de stad.

De Deense hoofdstad Kopenhagen staat op de tweede plaats, gevolgd door de Australische steden Melbourne en Sydney en de Canadese stad Vancouver. Zürich, dat vorig jaar nog op de derde plaats stond, is gezakt naar de zesde plaats. Genève staat op de zevende plaats achter Zürich, gelijk met de Canadese stad Calgary.

Plaats een reactie