Oostenrijk: vanaf 2024 ook dag-vignetten voor de autobaan

De Oostenrijkse regering heeft nieuwe regels voor het Vignet in Oostenrijk aangenomen. Vanaf 2024 is er onder andere een dagvignet voor snelweggebruikers beschikbaar. Hier is een overzicht van de nieuwe regels en prijzen.

Wie gewoon snel door Oostenrijk wil rijden of een dagtrip met de auto wil maken, zal blij zijn met dit nieuws: Oostenrijk voert namelijk vanaf 2024 een dagvignet in. Eindelijk, zou je kunnen zeggen. Want sinds 1997 geldt er al tol in het Alpenland wat ook dient als Transitland naar het Zuiden van Europa. Tot nu toe moesten automobilisten echter minstens een tien dagen vignet kopen, zelfs als ze minder dagen onderweg waren.

De Oostenrijkse regering heeft dit probleem nu aangepakt en naast het dagvignet verschillende andere wijzigingen doorgevoerd. De prijzen voor een vignet in Oostenrijk worden voor het komende jaar eigenlijk, maar amper verhoogd.

Nieuwe prijzen voor een autobaanvignet in Oostenrijk vanaf 2024:

auto 2024auto 2023motor 2024motor 2023
Vignet voor 1 dag:€ 8,60
vignet voor 10 dagen:€ 11,50€ 9,90€ 4,60(*)€ 5,80
vignet voor 2 maanden:€ 28,90€ 29,00€ 11,55 (*)€ 14,50
Vignet voor een jaar:€ 96,40€ 96,40€ 38,50€ 38,20
(*) Deze prijzen zijn nog niet officieel bekend, maar bedragen wettelijk 40% van de prijs van een vignet voor een auto.

Besluit moet nog goedgekeurd worden

Het besluit van de Oostenrijkse regering over de invoering van het dagvignet moet nog worden goedgekeurd door het parlement. Dat schijnt slechts een formaliteit te zijn en wordt een hamerstuk genoemd.

Hoge boetes voor rijden zonder Vignet in Oostenrijk

Het kopen van een vignet voor de Oostenrijkse snelwegen is verplicht. Wie zonder vignet wordt betrapt, riskeert een flinke boete. Momenteel bedragen deze boetes 130 euro voor auto’s en 65 euro voor motorfietsen. Wie niet meteen betaalt, krijgt al vrij snel een forse verhoging. Tegen deze boetes kun je in beroep gaan, maar de wetgeving rondom de tolvignetten in Oostenrijk biedt zeer weinig speelruimte en de toezichthouder op de tolwegen in Oostenrijk kent het woordje coulance niet.

Oostenrijks nieuwe dagvignetten en alle andere vignetten kunnen worden gekocht bij de daarvoor bestemde verkooppunten ter plaatse. Dit zijn onder andere grensposten, de distributie- en tolkantoren van de Oostenrijkse snelwegmaatschappij ASFINAG, of de ANWB. Let goed op bij het kopen van een autobaanvignet voor Oostenrijk bij andere online aanbieders. Vaak rekenen deze torenhoge administratieve kosten.

1 gedachte over “Oostenrijk: vanaf 2024 ook dag-vignetten voor de autobaan”

  1. Vooral goed nieuws voor de Oostenrijkse staatskas. Het betekent dat ze 2 x 1,30 minder gaan vangen dan wanneer iemand nu 2 vignetten voor 10 dagen moet kopen, maar dat iedereen die aan 1 vignet voor 10 dagen wel genoeg heeft, 1,60 euro extra betaalt. Denk dat dat er meer zullen zijn.

Plaats een reactie