Nieuw stelsel toeristenbelasting Bonaire gaat 1 juli in

Vanaf 1 juli 2022 worden de huidige ‘room tax’ en de ‘car tax’ van Bonaire vervangen door een toeristenbelasting van $75 per bezoek. De opbrengsten worden gebruikt voor de infrastructuur, het toeristisch product, de eco-inspanningen en het onderwijs. De belasting is van toepassing op alle niet-ingezetenen van 13 jaar en ouder die Bonaire binnenkomen. Niet-ingezetenen van 12 jaar en jonger, inwoners van de voormalige Nederlandse Antillen, moeten $10 per bezoek betalen. De verplichte belasting kan worden betaald via een online platform dat vanaf 15 juni 2022 beschikbaar zal zijn, of bij aankomst op de luchthaven.

Met ingang van 1 januari 2023 zal voor cruiseschepen een toeristenbelasting van $10 per cruisepassagier worden geïnd, ter vervanging van de huidige ‘headtax’. De cruisemaatschappijen zullen verantwoordelijk zijn voor het innen en afdragen van de belasting namens de bezoekende passagiers.

De ‘room tax’ en de ‘car tax’ werden voorheen per persoon per nacht betaald aan de accommodatie en bij het huren van een auto. Nu de fiscale verantwoordelijkheid verschoven is van aanbieders van accommodatie en autoverhuur naar niet-ingezetenen, is het geactualiseerde proces van inning goed ontvangen door de toeristische sector en zal naar verwachting de inkomsten voor het eiland met meer dan $6 miljoen per jaar stijgen.

Tourism Corporation Bonaire (TCB) ondersteunt deze update die is ontworpen om het inreisproces voor zowel bezoekers als de toeristische partners van het eiland te stroomlijnen.

“Het is belangrijk voor onze bezoekers om te begrijpen dat het bedrag dat ze betalen om Bonaire binnen te komen geen nieuwe of aanvullende belasting is”, zegt Miles B. M. Mercera, directeur van Tourism Corporation Bonaire. “We combineren simpelweg onze bestaande toeristenbelasting in een enkele bestemmingsbijdrage, waardoor het voor de meeste bezoekers van Bonaire een eenvoudiger en voordeliger proces wordt. Het is ook een belangrijke investering in wat ons eiland zo uitnodigend maakt, van onze eco-inspanningen en culturele evenementen tot onze bloeiende en vriendelijke lokale gemeenschap.”

Vlak na de aankondiging van de lancering van de Bonaire Bond, de nieuwe bestemmingsbelofte van het eiland – die bezoekers binnenkort automatisch kunnen ondertekenen bij het betalen van hun toeristenbelasting – samen met de recente introductie van het allereerste Rum Festival, is deze verandering nog een andere stap voorwaarts in wat tot nu toe een spannend en succesvol jaar is voor het toerisme op Bonaire.

Bovendien hoeven bezoekers sinds woensdag 20 april 2022 niet langer een negatieve test, bewijs van herstel of een vaccinatiebewijs meer te overleggen bij aankomst. Zowel gevaccineerde als niet-gevaccineerde reizigers uit alle landen hoeven alleen een gezondheidsverklaring in te vullen om Bonaire binnen te komen. Vakantie vieren op Bonaire wordt hierdoor een stuk gemakkelijker.

Handig:
5 dingen die je moet weten over de Visitor Entry Tax voor Bonaire

4 gedachten over “Nieuw stelsel toeristenbelasting Bonaire gaat 1 juli in”

  1. Wel jammer dat dit aangekondigd wordt nadat ik tickets heb geboekt naar Bonaire. En dan van Bonaire een retour naar Curaçao. Dit betekend dat ik per persoon 2 x $75 kwijt ben omdat ik Bonaire binnen 10 dagen twee keer aandoe. Als ik dan bekijk dat ik maar 7 nachten in totaal op Bonaire zal verblijven betekend dit een toeristenbelasting van ruim $21 per persoon per nacht. Ik zeg oplichterij.

  2. Ik begrijp je frustratie helemaal, Krijn. De spelregels veranderen nadat mensen al geboekt hebben. Het zou mooi zijn als de Bonairiaanse overheid een onderscheid zou maken tussen mensen die al geboekt hadden en die nog moesten boeken.

  3. Voor de mensen die al geboekt hebben gaat de roomtax omlaag want dat hoeft nu niet meer betaald te worden aan de accommodatie.

  4. Bij de afgifte bagage op Schiphol moest mijn zoon al laten zien dat hij betaald had. ( TUI). Hij kwam er anders niet in.
    Vervolgens met heel veel moeite het voor elkaar gekregen.
    Wij gaan hem achterna en ik ben nu bezig op de computer. Lukt niet…
    Voor mij een reden om niet meer naar Bonaire te gaan. Te ingewikkeld als het vooraf moet van TUI

Plaats een reactie