Kunst, kitsch of wat in Zierikzee?

Soms kom je iets tegen wat je niet direct een plaats kunt geven. Zo was ik afgelopen week in de Zierikzee om daar bezienswaardigheden te fotograferen. Voor dat soort dagen gebruik ik een voorbereid lijstje, zodat ik zo efficiënt mogelijk mijn foto’s kan maken. Maar ik houd me niet helemaal vast aan wat ik vooraf genoteerd heb. Ik probeer me altijd te laten verrassen door een stad. Mijn zintuigen zijn dan leidend. Zo ook tijdens deze aangename lentedag in Zierikzee. Op het moment dat ik vanuit het hart van de stad via de Nieuwe Bogerdstraat richting de Nieuwe Haven loop, zie ik vanuit mijn ooghoeken ineens veel kleuren voor een pand aan de Krepelstraat. Natuurlijk ga ik even een kijkje nemen om te ontdekken wat het is.

Op het moment dat ik voor de Krepelstraat 10 sta, kijk ik mijn ogen uit. Er is zoveel te zien, maar niets dat er op duidt dat het een museum of kunstproject is. Het lijkt een gewoon woonhuis te zijn. De borden op de voordeur zijn ook niet echt uitnodigend: “KLANTENSERVICE MA-VR: GESLOTEN ZAT-ZON: OOK” en “VERBODEN TOEGANG ART. 461. WETB. V. STRAF.” zijn in ieder geval niet bedoeld om je welkom te heten.

Ik verwonder me over de bizarre verzameling aan objecten aan en voor de gevel. Ik zie bijvoorbeeld een Batman-lamp, een Wegenwachtpaal met daarin een skelet, een pop die tegen de gevel aan lijkt te klimmen, verschillende wapenschilden en allerlei reclame-platen. Natuurlijk ontbreekt de vlag van Zierikzee niet.

Ik vraag me vooral af: wat en waarom? Is het bedoeld als kunst? Is het bedoeld als protest tegen wat dan ook? Is het een uit de hand gelopen verzameling kitsch? Ik heb het antwoord niet terug kunnen vinden. Hoewel ik het een bijzondere bezienswaardigheid vind, is dit pand niet in de top 10 bezienswaardigheden van Zierikzee terecht gekomen. Ik wil jullie via wat foto’s toch mee laten genieten.

1 gedachte over “Kunst, kitsch of wat in Zierikzee?”

  1. Wat een gave foto’s, ik zie dit graag in de nederlandse straatjes die soms gewoon saai kunnen zijn. Gewoon iemand die uit het gamma/praxis/karwei eigen & huis stramien springt. Meer van dit onderwerpen. Gaaf!

Plaats een reactie