Verbod op vluchten uit zuidelijk Afrika

Vluchten vanuit het zuiden van Afrika worden vanaf vandaag 12:00 uur verboden. Deze spoedbeslissing is genomen nadat er duidelijke signalen zijn dat er in onder andere Zuid-Afrika een nieuwe variant van het covid19-virus rondgaat. Deze coronamutatie die bekend staat als coronavirus B.1.1.529 is mogelijk extra besmettelijk. Zolang daar geen zekerheid over is, vind minister De Jonge het niet verstandig om nog reizigers vanuit Botswana, Eswatini (voormalig Swaziland), Lesotho, Namibië, Zimbabwe en Zuid-Afrika binnen te laten. Deze landen staan per direct op de lijst van de zeerhoogrisicolanden.

Vluchten die nu nog onderweg zijn naar Schiphol mogen nog landen. KLM-vlucht KL598 uit Kaapstad is vanochtend om 10:34 al geland. Een andere vlucht van KLM, de KL592 uit Johannesburg, is daarnet geland en onderweg naar de gate. Op dit moment is de vlucht van morgen (zaterdag 27 november) naar Kaapstad nog niet geannuleerd. Vertrekkende vlucht KL591 naar Johannesburg is momenteel aan het boarden.

Verplicht in quarantaine

Mensen die nu in Nederland arriveren vanuit Botswana, Eswatini (voormalig Swaziland), Lesotho, Namibië, Zimbabwe of Zuid-Afrika zullen getest worden en daarna verplicht in quarantaine moeten. Nederlanders die in Zuid-Afrika zitten hebben het recht terug te komen. Voor hen geldt wel de dubbele testverplichting en de quarantaineplicht.

Andere landen

Ook Duitsland gaat reizigers uit zuidelijk Afrika weren. Alleen Duitsers mogen het land nog in, onder strenge voorwaarden, zoals 14 dagen verplichte quarantaine. De Europese Commissie wil dat er vanwege de daar ontdekte coronamutatie onmiddellijk gestopt wordt met het vliegverkeer van en naar zuidelijk Afrika. Andere EU-lidstaten zullen daarom waarschijnlijk snel volgen met soortgelijke maatregelen als Nederland en Duitsland.

Plaats een reactie