YHA (jeudherbergcentrale) Nieuw-Zeeland sluit na 89 jaar de deuren

Als gevolg van de pandemie en het uitblijven van toeristen naar Nieuw-Zeeland heeft de YHA (Youth Hostel Association New Zealand) gisteren besloten om op 15 december de deuren van haar 11 hostels voorgoed te sluiten. De lockdown in Auckland en de slechte vooruitzichten op een snel herstel van internationale reizigers naar Nieuw-Zeeland hebben de stichting in een onhoudbare financiële situatie gebracht.

Eind 2020 voltooide YHA een ingrijpende herstructurering om de organisatie naar een verwachte herstelperiode in de zomerperiode 2021/22 te brengen, terwijl ze tegelijkertijd haar binnenlandse inkomsten bleef maximaliseren.

YHA Nieuw-Zeeland, dat traditioneel internationale jongere reizigers zoals backpackers bedient, verdubbelde het aantal binnenlandse gastnachten in de afgelopen 12 maanden omdat het zich heroriënteerde naar meer binnenlandse groepen en gezinsverblijven. Helaas was deze aanzienlijke binnenlandse groei niet voldoende om het verlies aan internationale gasten te compenseren.

YHA National Board en senior management hebben nauw samengewerkt met YHA’s primaire geldschieter om ervoor te zorgen dat alle vooruitbetaalde boekingen volledig worden terugbetaald en personeelsrechten behouden blijven tijdens deze sluitingsperiode.

“Het YHA-personeel was ongelooflijk in buitengewone tijden”, zegt algemeen directeur Simon Cartwright, “Het is een einde dat niemand van ons wilde, maar we willen ervoor zorgen dat we vertrekken op een manier die ervoor zorgt dat onze mensen niet buitengesloten worden.”

Alleen eigen hostels sluiten de deuren

YHA heeft een netwerk van 11 hostels die het rechtstreeks beheert; YHA Auckland International, YHA Rotorua, YHA Wellington, YHA Christchurch, YHA Lake Tekapo, YHA Aoraki Mt Cook, Wanaka, YHA Queenstown Central, YHA Queenstown Lakefront, YHA Franz Josef en YHA Te Anau. Al deze hostels sluiten op 15 december.

De 23 hostels die onder een franchise van YHA opereerde blijven wel open en gaan onder de eigen naam verder.

 

Plaats een reactie