We mogen weer reizen!

Gisteravond kwamen tijdens de zoveelste coronapersconferentie de bevrijdende woorden uit de mond van minister De Jonge: het algeheel negatief reisadvies voor vakanties komt vanaf 15 mei te vervallen. Dit betekent niet dat we weer de hele wereld over mogen gaan reizen, maar wel dat we weer naar een aantal buitenlandse bestemmingen op vakantie mogen gaan. Net als vorige zomer zal het kleurensysteem weer gebruikt gaan worden om te bepalen of je wel of niet naar een bepaald land op vakantie mag gaan:

  • groen = geen probleem om te reizen
  • geel = let op
  • oranje = negatief reisadvies voor niet-essentiële reizen zoals vakanties
  • rood = niet reizen!

Op dit moment staat de hele wereld voor ons op oranje of zelfs rood. Met ingang van zaterdag 15 mei zullen er een aantal bestemmingen naar ‘code geel’ gaan. De verwachting is dat daar een aantal Spaanse eilanden (o.a. Mallorca, Ibiza en Menorca) en Portugal (o.a. Algarve en Madeira) onder zullen gaan vallen.

Op https://www.nederlandwereldwijd.nl/documenten/vragen-en-antwoorden/welke-landen-hebben-welke-kleurcode kun je in één oogopslag zien welke landen welke kleurcode hebben. Via www.wijsopreis.nl kun je per bestemming het actuele reisadvies bekijken.

Ieder land zijn eigen regels

Dat wij naar een bepaald land mogen reizen, betekent niet automatisch dat wij als Nederlanders daar ook welkom zijn. Een voorbeeld is IJsland, dat zaterdag waarschijnlijk code geel krijgt. IJsland ziet Nederland daarentegen als een hoogrisicoland voor COVID-19 en zal daarom voorlopig geen reizigers uit Nederland toelaten. Verder zul je je op iedere bestemming aan de daar geldende regels moeten houden. Dat kan uiteenlopen van het dragen van mondkapjes tot een aan verplichte quarantaine. Je zult als toerist daarom wat huiswerk moeten doen.

Reisorganisatie TUI heeft een mooi overzicht gemaakt met de regels per vakantieland.

Boekingen komen op gang

Vanaf het moment dat de persconferentie gisteravond begon, liep het aantal online boekingen van vakanties op. Het goede nieuwe wordt door een deel van de Nederlanders als een groen licht gezien om nu de vakantie vast te leggen. Signalen dat er krapte in de markt zal zijn, wat tot stijgende prijzen kan leiden, zorgen ervoor dat de Nederlanders hun plekje op een mediterraan strand veilig willen stellen.

Plaats een reactie