Vooral Griekse eilanden in trek

Het zal vrijwel niemand ontgaan zijn dat we vanaf morgen weer naar het buitenland mogen reizen. Sommige landen en vakantiebestemmingen mogen vanuit Nederland weer bezocht worden zonder dat daar bij thuiskomst een quarantaine op volgt. De eerste bestemmingen waarvoor het reisadvies vanaf op korte termijn (sommige al vanaf morgen) aangepast zal worden van ‘code oranje’ naar ‘code geel’ liggen vooral in Europa. Dat geldt voor heel Portugal (inclusief Madeira en de Azoren), Finland, IJsland en in Spanje zijn voor de Balearen (o.a. Ibiza en Mallorca). Voor Griekenland gaan de Griekse Eilanden (Ionische Eilanden en de eilanden in de Egeïsche Zee) snel op code geel. Uit de cijfers die de Nederlandse reisorganisaties de afgelopen dagen geven, blijkt Griekenland op dit moment de nummer één buitenlandse bestemming te zijn. Met name voor de eilanden Kos, Zakynthos en Rhodos ziet men veel zoekopdrachten en een aanzienlijk stijgend aantal boekingen. 

Wij zijn weer welkom in Griekenland

Het goede nieuws is dat wij niet alleen naar Griekenland mogen, maar dat de Grieken ons ook graag zien komen. Vandaag werd bekend gemaakt dat Griekenland weer ‘open’ is voor toeristen. Dat geldt met onmiddellijke ingang. Toeristen zijn welkom met een coronavaccinatiebewijs of een negatieve PCR-test die niet meer dan 72 uur oud is. Reizigers die aantoonbaar het COVID-19-virus onder de leden hebben gehad in de periode van 2 tot 9 maanden voor aankomst in Griekenland, zijn ook welkom. Vanuit Nederland zal vanaf morgen waarschijnlijk alleen ‘code geel’ (vakanties toegestaan, let op de risico’s) gaan gelden voor de eilanden. Het vasteland van Griekenland blijft waarschijnlijk op ‘code oranje’ staan.

Vooral last minutes

Nederlanders lijken vooral op zoek te gaan naar last minute vakanties naar Griekenland. Veel van de zoekopdrachten worden gedaan voor een vakantie met vertrek in mei of juni. Voor juli en augustus neemt de vraag ook toe, maar niet zo sterk als voor de komende zes weken. Voor de Grieken betekent het dat veel van de hotels met spoed heropend moeten worden. Op Kreta blijkt nog maar 10 tot 15 procent van de hotels open te zijn. Men verwacht dat dit binnen enkele weken boven de 90 procent uit zal komen. 

Versoepelingen in Griekenland

Wie naar de Griekse eilanden vliegt die zal ter plaatse te maken krijgen met de lokale coronamaatregelen. Die worden nu in vrij snel afgeschaald. In Griekenland heeft men de voorrang voor coronavaccinaties gelegd bij de eilanden. De verwachting is dat in de loop van juni vrijwel alle volwassen inwoners van de Griekse eilanden volledig ingeënt kunnen zijn. De bereidwilligheid tot vaccinatie ligt daar vrij hoog. Het toerisme is immers de belangrijkste bron van inkomsten op eilanden zoals Kos en Rhodos.

Reisorganisatie TUI biedt duidelijke Nederlandstalige uitleg over de actuele coronamaatregelen in Griekenland.

Plaats een reactie