Prijs huurauto’s stijgt de pan uit

Terwijl reis-aanbieders, luchtvaartmaatschappijen, hotels en restaurants met speciale Covid-voorwaarden strijden om klanten, ontwikkelt een andere branche zich momenteel in een heel andere richting. De prijzen van huurauto’s op Mallorca stijgen sinds deze week enorm. Meer dan 900 euro per week voor een verzekerde kleine auto is sinds deze week gewoon normaal.

Lees ook: Run op vakantiewoningen op Mallorca

De oorzaak? Veel autoverhuurders hebben vorig jaar veel geld verloren omdat de auto’s niet verhuurd werden tijdens de crisis. Deze negatieve cashflow is bij de banken ook niet onopgemerkt gebleven waardoor leningen voor nieuwe auto’s zeer terughoudend werden verleend. Dat heeft dan weer gevolgen dat de autoverhuurders zeer   voorzichtig nieuwe auto’s hebben besteld en de oude vloot aan huurauto’s hebben verkocht omdat de vraag naar tweedehands auto’s de laatste maanden enorm is gestegen. Waar een autoverhuurder normaal 200 auto’s per jaar besteld heeft deze er dit jaar maar 100 besteld.

Een andere oorzaak die wordt genoemd is het gebrek aan microchips voor de autoindustrie. Hierdoor kunnen bestellingen niet tijdig worden geleverd.

Verdubbeling van prijs in slechts een week tijd

Vorige week keek ik toevallig naar de huurprijs van een klein compact autootje op Mallorca. Inclusief alle verzekeringen zou ik in het pinksterweekend ongeveer 400 euro kwijt zijn. Deze prijs is in de laatste zeven dagen verdubbeld. Tijdens het komende pinkster weekend is het praktisch onmogelijk om nog een kleine huurauto te boeken onder de 100 euro per dag.

De hoge prijzen doet ook de wenkbrauwen van de locale ondernemers op Mallorca fronzen. Het kan namelijk niet zo zijn dat de tekorten van vorig jaar in slechts een paar maanden over de rug van de toeristen zo snel mogelijk moet worden terugverdiend. Een locale eigenaar van een steak-restaurant gaf als voorbeeld aan dat hij zijn steaks ook niet in prijs kan verdubbelen nu er weer gereisd mag worden. Dat zou het einde van Mallorca als vakantiebestemming betekenen.

De verwachting is dat de prijs voor een huurauto op Mallorca de komende maanden nog wel hoog blijft, wie toch zeker wil zijn van een eigen auto op het eiland en geen risico wil lopen om de hoofdprijs te betalen of nog erger mis te grijpen doet er verstandig aan om tijdig te boeken. Verhuurderbemiddelaar Sunnycars heeft voorlopig de flexservice voor alle huuraanvragen verlengd.

Plaats een reactie