Nederlanders niet meer verplicht in quarantaine in Portugal

Vanmiddag bracht de Portugese overheid goed nieuws: de quarantaineplicht voor Nederlandse reizigers is vanaf vandaag opgeheven. Dat betekent dat Nederlanders die naar Portugal op vakantie gaan, na aankomst niet eerst in quarantaine hoeven te gaan. De testverplichting geldt nog wel. Wie vanuit Nederland naar Portugal wil vliegen die zal een negatieve coronatest moeten kunnen overleggen. Die mag niet ouder zijn dan 72 uur. De testverplichting geldt niet voor kinderen onder de twee jaar. Een bewezen coronavaccinatie is momenteel nog onvoldoende om naar Portugal te kunnen reizen.

Lager aantal besmettingen

De opheffing van de quarantaineplicht voor Nederlanders is gebaseerd op de lagere besmettingscijfers. Die ligt bij ons nu ruim onder de 500 nieuwe besmettingen per dag per 100.000 inwoners. Voor Kroatië is de quarantaineplicht om dezelfde reden opgeheven. Voor een aantal andere landen gold deze versoepeling al sinds afgelopen maandag. Het gaat om Noorwegen, Zwitserland, IJsland en het Verenigd Koninkrijk. In dat laatstgenoemde land heeft het hoge aantal vaccinaties een enorm positief effect op de verspreiding van COVID-19.

Negatief reisadvies was al opgeheven

Vanuit Nederland gold er voor vakanties naar Portugal al code geel, wat betekent dat er geen negatief reisadvies is. Deze verandering ging al op 15 mei in. De verplichte quarantaine hield Nederlanders vooralsnog tegen om op vrij grote schaal vakanties naar Portugal te boeken. Met het opheffen van de verplichte opsluiting is er een belangrijk obstakel weggevallen om naar Portugal, Madeira of de Azoren op vakantie te gaan.  Voor terugkomst naar Nederland was er al geen sprake meer van quarantaineplicht. De verwachting is dat de verkoop van pakketreizen naar deze bestemmingen de komende dagen flink toe zal nemen.

Lokale coronaragels

Wil je de bezienswaardigheden van Lissabon bezoeken of genieten van de stranden aan van de Algarve, dan moet je je wel aan de lokale coronaregels houden. Dat geldt overigens voor iedere bestemming. Zo zul je in het openbaar vervoer en in binnenruimtes een mondkapje moeten dragen. De social distancing bedraagt in Portugal op dit moment 2 meter.

Recente coronaregels voor Portugal vind je op deze pagina.
Het stukje over quarantaine mag je daar negeren, dat moet nog bijgewerkt worden.

Plaats een reactie