Coronavaccinatie aantonen met het gele vaccinatieboekje

Doorgewinterde reizigers zijn er al bekend mee: het vaccinatieboekje. In dit gele boekje, dat dezelfde afmetingen heeft als een Nederlands paspoort, gaat mee op reis. Want met dit gele vaccinatieboekje kun je aantonen tegen welke virussen je ingeënt bent. Het gele vaccinatieboekje is door het RIVM aangemerkt als document waar u uw COVID-19 vaccinatie in mag laten opnemen. Het is tot de komst van de in ontwikkeling zijnde ‘digital green card’ de beste manier om als Nederlander aan te kunnen tonen dat je gevaccineerd bent tegen het gevreesde coronavirus. Welke landen deze vorm van aantonen van coronavaccinaties accepteren is op dit moment nog niet helemaal duidelijk. Naar het schijnt zouden Griekenland, Duitsland en Oostenrijk het accepteren als een reiziger de cornavaccinatie(s) door middel van het gele boekje aan kan tonen. Een PCR-test zou dan niet nodig hoeven zijn. 

Voor Duitsland en Oostenrijk geldt er op dit moment nog code oranje. Voor de meeste Griekse eilanden (alleen Kreta niet) is het negatief reisadvies inmiddels opgeheven. Daar geldt code geel. Je mag dus op vakantie naar eilanden zoals Rhodos, Kos, Corfu en Zakynthos. Volgens het reisadvies voor Griekenland, zoals het vandaag op de site van de Rijksoverheid staat, is het meenemen van de vaccinatie-registratiekaart van het RIVM (ook in het Nederlands) voldoende. Personen moeten dan wel minstens 14 dagen volledig gevaccineerd zijn. Dat betekent dat beide prikken aantoonbaar gezet moeten zijn. Voor het Jansen-vaccin is 1 prik voldoende.

Tip: regel een geel inentingsboekje

Totdat het digitale coronapaspoort er is, kun je beter zoveel mogelijk manieren hebben om aan te tonen dat je daadwerkelijk tegen COVID-19 gevaccineerd bent. Met de juiste stempels en stickers in het gele vaccinatieboekje lijkt dat gemakkelijker te kunnen dan met de vaccinatie-registratiekaart van het RIVM. Of dat in de praktijk ook zo is, blijft vooral nog een beetje afwachten. De GGD, huisartsen en ziekenhuizen gebruiken primair de registratiekaarten van het RIVM. Om een stempel in het gele boekje moet je vragen.

Als je nog geen geel vaccinatieboekje hebt, dan kun je die kopen. Als je geluk hebt, kun je dat doen bij de GGD. Mogelijk hebben ze ze niet op voorraad of hebben ze er geen tijd voor. Het is daarom aan te raden om een geel vaccinatieboekje aan te schaffen voordat je je laat inenten. Dat kan via uitgeverij Sdu, die de gele boekjes mag maken. Daar kun je het vaccinatieboekje online kopen voor € 8,70 inclusief BTW en verzending. Betalen kan via iDeal of achteraf. Het vaccinatieboekje wordt niet door de zorgverzekering vergoed.

Geen waarde binnen Nederland

Voor de toegang tot de zogenaamde Fieldlab-experimenten moet je altijd een sneltest uit laten voeren. Dit geldt ook voor mensen die geheel of gedeeltelijk tegen corona gevaccineerd zijn. Het vaccinatieboekje heeft voor dergelijke toegang in Nederland geen enkele waarde.

Plaats een reactie