Flinke daling coronabesmettingen Curaçao

Een van de meest gelezen artikelen gisteren bij De Telegraaf was “Recordaantal besmettingen op Curaçao“. Met zo’n kop trek je inderdaad bezoekers. Het zegt helaas een hoop over hoe ongenuanceerd nieuws soms gebracht kan worden en wat voor effect dat heeft. Het kan zelfs een direct negatief gevolg hebben voor de reisbranche, omdat mensen bang zijn dat er sprake is van een opwaartse trend wat betreft de coronabesmettingen op het Caribische eiland Curaçao. En laat dat nou net niet het geval zijn. In tegenstelling tot Nederland is de curve van de tweede golf veel vlakker op Curaçao. Sterker nog: op dit eiland is het de eerste golf, als je al van een golf mag spreken. De piek van 51 besmettingen op 11 november lijkt een incident. Dat blijkt uit de cijfers van een dag later. Op 12 november zijn er slechts 33 besmettingen gemeld. Dat is een daling van maar liefst 36% ten opzichte van de dag daarvoor. Deze cijfers lopen weer gewoon in de trend die al een tijdje gaande is op Curaçao. Bekijk de statistieken op Worldometers.info maar voor de onderbouwing.

Helaas zien we vanochtend geen koppen die melden “spectaculaire daling aantal coronabesmettingen op Curaçao”. Dat is waarschijnlijk niet dramatisch genoeg. Het zou de Nederlandse media sieren als ze eerlijker om zouden gaan met nieuws en feitjes. Een piekje in statistieken is geen sensationele trendbreuk. Het is eigenlijk amper nieuws. Helaas pikt de gevestigde journalistieke orde dit wel als dusdanig op, met waarschijnlijk één enkel doel: clickbait. Het maakt ze kennelijk niet uit dat door zo’n op bijna niets gebaseerd bericht enorme effecten kan hebben voor een complete branche. Vooral in tijden dat men vooral koppen leest en op basis daarvan al snel een mening vormt. Op sommige social media was de vraag al te lezen wanneer Curaçao op ‘code oranje’ zal gaan springen door de stijging in het aantal besmettingen.

Vandaar dat wij van www.paginablog.nl vandaag het heuglijke nieuws melden dat het coronavirus gisteren ineens op zijn retour was op Curaçao. Dit nieuws is geheel op waarheid gebaseerd en volledig volgens de huidige journalistieke trends beschreven. Wie dat wil die kan op dit moment nog steeds op vakantie naar Curaçao, waar het aantal coronagevallen verhoudingsgewijs een stuk lager ligt dan in Nederland.

Plaats een reactie