KLM vliegt weer naar Graz

Noodgedwongen door de huidige pandemie stopte in maart de dagelijkse vlucht van Amsterdam naar Graz en weer terug. Vanaf 25 oktober neemt KLM de route weer op in haar dienstregeling en gelijk met 5 wekelijkse vluchten. Dat is niet alleen goed nieuws voor mij (als redacteur van Paginablog woon ik al een tijdje vlak blij de tweede stad van Oostenrijk) maar ook goed nieuws voor iedereen die eens een andere minder bekende stad wil ontdekken.

Graz is na Wenen de grootste stad van Oostenrijk met ongeveer 300.000 inwoners. De stad ligt in het bundesland Steiermark en heeft een prachtige oude binnenstad en heeft al heel wat jaren de befaamde status van een werelderfgoed die wordt uitgedeeld door UNESCO. Wie voor de eerste keer in Graz is kijkt zijn ogen uit. Prachtige oude gebouwen in een perfecte staat en een indrukkende berg welke de stad vroeger bewaakte voor al het onheil. Deze stadsberg wordt ook wel de Schlossberg genoemd. Een kasteel tref je er niet meer aan, wel het waarmerk van de stad Graz namelijk de Uhrturm. Een reusachtige klokkentoren die eigenlijk werd gebruikt als wachttoren door soldaten en de brandwachten die de stad bewaakte.  Een rondje langs de bezienswaardigheden in Graz is zeker de moeite waard.

Culinaire hoofdstad van Oostenrijk

De stad is ook één van de culinaire steden van Oostenrijk, alles draait hier om lekker eten, er zijn echt tientallen goed aangeschreven restaurants in de stad en de prijzen? Die zijn echt oke voor een stad van formaat. In veel van de restaurants wordt vooral gekookt met lokale producten uit de regio. Een typisch regionaal product wat wordt gebruikt is de pompoenpitten olie. De pitjes van een pompoen worden koudgeperst en daar komt een dikke stroopachtige olie uit. Deze olie is heerlijk op salades, op je kip en verassend lekker op een bolletje vanille ijs. De smaak is in het begin even wennen, daarna nootachtig en vol van smaak.

Wie graag een wijntje drinkt is in Graz zeker op zijn plek. De Steiermark staat bekend om zijn kwaliteitswijnen. Dankzij het milde klimaat en de vruchtbare grond komen er topwijnen vandaan. Een specialiteit uit de regio is Schilcher een wijn die zich het beste laat vergelijken met rosé. Een heerlijke frisse wijntje wat zich leent voor een zomeravond of gewoon bij een kaasplankje.

Plaats een reactie