Bezienswaardigheden langs de Nijl

Tegenwoordig staan de reisgidsen er vol mee: Prachtige Nijlcruises om zo al het moois langs deze bijzondere rivier te ontdekken. En er is nogal wat te zien langs deze belangrijke levensader van Afrika.

Met een lengte van meer dan 6500 kilometer is de Nijl officieel de langste rivier ter wereld. De bron van de Nijl ligt in zowel Oeganda als in Ethiopië en vormt al eeuwenlang de levensader voor vele volken en stammen die zich aan de oevers van deze rivier hebben gevestigd.

Dit is ook geografisch goed terug te zien, vooral in Egypte. Verreweg het grootste deel van het land bestaat immers uit woestijnen, maar de vruchtbare delen liggen vrijwel altijd in de buurt van deze rivier. Ook de monding, ten noorden van hoofdstad Caïro is een vruchtbaar gebied; de Nijldelta bestaat uit honderden kleinere riviertjes waardoor er een groot en groen gebied te vinden is in deze, normaal behoorlijk, dorre streek.

Ook in de oudheid was de Nijl een bron van leven. Langs oevers van de Nijl verrezen dan ook steden en nederzettingen. De Nijl was niet alleen goed voor drinkwater; ook de vis werd goed gegeten en ook diende de rivier als een goede manier om goederen te verschepen.

Beroemde steden zoals Luxor en Aswan maar ook kleinere nederzettingen worden tegenwoordig door vele toeristen bezocht; het prachtige Egyptische erfgoed is namelijk in uitstekende staat en een bezoek brengen aan deze schatten mag dan ook eigenlijk niet ontbreken op je bucket-list.

De beste manier om van de Nijl en al haar schoonheid te genieten is door het maken van een Nijlcruise.

Al sinds de jaren 50 van de 19e eeuw genieten reizigers van Nijlcruises. Vroeger was het de happy few die genoot van alle schoonheid, tegenwoordig is het voor elke reiziger helemaal mogelijk om een mooie reis te maken, al dan niet in combinatie met een bezoek aan Caïro of een lekkere luie All Inclusive Egypte vakantie in plaatsen als El Gouna of Hurghada.

De drie mooiste bezienswaardigheden langs de Nijl:

Abu Simbel

Abu Simbel is een klein dorpje vlakbij het zuidelijk gelegen Aswan. De bekendste bezienswaardigheid hier zijn de twee enorme stenen tempels die je waarschijnlijk direct herkent van films en uit fotoboeken. In de tempels zijn 4 beeltenissen van Egyptische heersers uitgehouden. Het zijn, na de piramides, misschien wel de meest iconische bezienswaardigheden van Egypte.

Oorspronkelijk vormden de tempels een simpele toegangspoort tot Egypte voor reizigers vanuit het zuiden. Tegenwoordig zijn het populaire bezienswaardigheden.

Abu Simbel werd in de 13e eeuw uitgehakt als eerbetoon aan Koning Ramses II en Nefertari. In de jaren 60 van de vorige eeuw werd Abu Simbel door de komst van de Aswandam echter bedreigd en werd een enorme reddingsoperatie op touw gezet. Tegenwoordig staan de tempels dan ook op een andere plek, want de originele plek ligt op de bodem van het Nassermeer.

De Koningsvallei

Aan de westkant van de Nijl, vlakbij Luxor, ligt de Koningsvallei waar meer dan 60 tombes van belangrijke en nobele Egyptenaren te vinden zijn.
Misschien wel de meest beroemde ‘inwoners’ van de Koningsvallei is Toetanchamon, die hier een prachtig graf heeft.

Tegenwoordig wordt de Koningsvallei bij praktisch elke rondreis langs de Nijl bezocht. Al was het maar vanwege de mythische vibe die om Luxor en de prachtige Koningsvallei heen hangt. Niet voor niets verklaarden de Farao’s deze plek heilig en geloofden de oude Egyptenaren erin dat hier de poort tot het hiernamaals lag.

Behalve de vele graven is de Koningsvallei ook de moeite waard vanwege de verschillende mooie tempels en andere overblijfselen uit een boeiende en cultuurrijke periode.

De tempel van Karnak

De Tempel van Karnak is misschien wel een van de meest bekende plekken langs de Nijl. Het is de grootste en, volgens velen, de meest imposante tempel die de oude Egyptenaren ooit gebouwd hebben.

Karnak is onderdeel van de oude hoofdstad Thebes, tegenwoordig een onderdeel van het bruisende Luxor. Karnak is eigenlijk een groter complex vol bouwwerken waaronder tempels, vele kamers, ruimtes, graven en andere bouwwerken. Liefhebbers van hiërogliefen zitten hier goed; Karnak zit er vol mee!

Hou wel rekening met het weer tijdens je bezoek aan Karnak. Het is een groot complex met veel open ruimtes waar het in de zomer behoorlijk heet kan worden. Het klimaat van Luxor is dan ook best een pittige, maar met de juiste voorbereiding zou het wel goed moeten komen!

Plaats een reactie