Toeristen weer welkom in Griekenland

Lekker genieten van de zon op een Grieks strand? Het zou zomaar mogelijk kunnen zijn deze zomer. Griekenland zal binnenkort weer opengaan voor toeristen. Het zal niet zo zijn dat we ineens weer met z’n allen massaal naar Kreta, Rhodos of Kos kunnen vliegen om daar onze vakantie door te brengen. Nee, er zullen voorwaarden aan gesteld worden en er zullen regels gelden. Welke voorwaarden dat zullen zijn, is nog niet bekend gemaakt. Vanaf welke datum Griekenland weer open zou moeten gaan, is ook niet zeker. De datum 15 juni 2020 wordt op sommige plekken genoemd, maar zou nog niet vaststaan. Eerst moeten de Grieken nog beslissen hoe ze dit allemaal in het vat gaan gieten. Zo zou het kunnen zijn dat ze beginnen met bezoekers uit bepaalde landen. Het invoeren van een Europees COVID-19-paspoort zou een optie zijn. De vraag is af dat op korte termijn uitvoerbaar is en hoe dat eruit zou moeten zien. De testcapaciteit is in veel landen nog steeds een probleem.

Social distancing zal toegepast worden. Dat is een zekerheid. Massaal op stap in de bars op Kreta zal geen optie zijn en excursies zullen kleinschaliger aangeboden moeten worden.

Griekenland is relatief mild getroffen door het coronavirus. Het economisch belang van toerisme is enorm. Ongeveer 25% van de totale inkomsten van Griekenland komt direct of indirect voort uit deze sector.

Voor de Grieken zou half juni betekenen dat het seizoen nog enigszins gered kan worden. De beste reistijd voor Griekenland is van juni tot en met september. De maand mei levert ongeveer 10 tot 15 procent van het totale aantal toeristen dat Griekenland bezoekt. Dat verlies is draaglijk.

Plaats een reactie