Op vakantie naar Italië? Check je tolbonnetje goed

De zomervakanties staan praktisch voor de deur, de routes naar  het Laggo Maggioro staat al bijna in je TomTom en langzaam wordt de tassen met vakantiespullen al gevuld en heb je de afgelopen feestdagen gebruikt om de tent alvast een keertje op te zetten om te kijken of alles compleet is. So far so good.

Je bent er mentaal al helemaal klaar voor om die 1.500 kilometer het liefst in dag door te gassen. Alleen let wel even goed op bij de tolpoortjes in Italië. Betalen met een creditcard is namelijk perfect, het gaat snel, gemakkelijk en je kunt praktisch zonder te stoppen doorrijden. Echter bij een groot aantal tolpoorten opent de slagboom ook als de creditcard betaling is mislukt. Dat klinkt natuurlijk gek en onlogisch. Dit lijkt namelijk op een nieuw verdienmodel van de tollenaars in Italië.  Want je maakt dan onbetaald gebruik van de autoweg en dat lost een handig Italiaans incassobureau graag op. Bij thuiskomst ligt er dan ook een gepeperde rekening op de deurmat. Het oorspronkelijke tolbedrag wordt verhoogd met een aanzienlijke boete en de Italianen zijn redelijk volhardend met de incasso procedure.

Hoe voorkom je dit? Zodra je je credit card terugkrijgt uit de automaat krijg je ook een bonnetje. controleer dit bonnetje goed. Staat op het bonnetje de tekst”mancato pagamento” dan doe je er verstandig aan om bij de eerste de beste parkeerplaats te stoppen en je te melden bij een Punto Blu. Daar kunnen ze het probleem direct voor je oplossen zonder de tussenkomst van een incassoboer.

Reis je via  Oostenrijk naar Italië ? Mooi, dan kun je namelijk je autobahnvignet tegenwoordig online bestellen.  Bestel deze wel op tijd. en geef het juiste kenteken van je auto door. Dat scheelt namelijk weer een stickertje plakken.

 

Plaats een reactie