Verzekeringen: Hoe zit het met de Caravan en je aanhanger?

De vakanties staan weer voor de deur. Zo is het binnenkort meivakantie en dan volgt al snel ook de zomervakantie. In de zomermaanden trekken veel mensen er weer op uit met de caravan of aanhangwagen om te genieten van een welverdiende vakantie. Je bent wettelijk verplicht om je auto minimaal WA te verzekeren. Niet iedereen sluit een aparte verzekering voor de caravan of aanhangwagen af. Maar wat te doen als je bijvoorbeeld met je aanhanger een flinke deuk veroorzaakt bij de auto van je buurman? Ben je hier dan voor verzekerd?

Schade bij een ander is verzekerd

Voor schade die jij met je caravan of aanhanger veroorzaakt, ben je verzekerd met de WA-verzekering van je auto. Rijd je met je aanhanger tegen de auto van je buurman? Dan kan je buurman zijn schade claimen op jouw autoverzekering. Schade die je maakt met een aanhanger of caravan valt onder de autoverzekering zolang deze is gekoppeld aan de auto. Dit geldt ook na ontkoppeling, tot het moment dat de aanhanger of caravan veilig buiten het verkeer tot stilstand is gekomen.

Zwaarder dan 750 kg? Dan eigen kentekenbewijs

Caravans en aanhangers die zwaarder zijn dan 750 kg moeten een eigen kentekenbewijs hebben en dus een eigen nummerplaat. Sluit je voor zo’n caravan of aanhanger een verzekering af dan moet je dit ook kunnen aantonen door middel van de groene kaart. Je vraagt deze op bij je verzekeraar.

Caravan of aanhanger zelf is niet verzekerd

De schade die bij een ongeluk ontstaat aan de caravan of aanhanger wordt niet vergoed door je autoverzekeraar. Dat geldt ook voor schade die ontstaat door brand of diefstal. Wil je deze schade vergoed hebben? Sluit dan een aparte caravan- of aanhangerverzekering af.