50 miljoen liter Glühwein

Afgelopen week zijn de meeste kerstmarkten in Duitsland geopend. in totaal kent Duitsland meer dan 2.500 kerstmarkten verspreid door het hele land. In totaal bezoeken meer dan 270 miljoen mensen ieder jaar wel één of meerdere kerstmarkten. De kerstmarkten in Keulen werden vorig jaar alleen al door 4 miljoen bezoekers bezocht.  Dat kerstmarkten populair zijn valt dus niet meer te ontkennen met deze cijfers.

De bezoekers drinken samen 50 miljoen liter!!!! Gluhwein. Officieel moet er in een mok van deze warme wijn met kruiden 0,25 cl liter aan wijn zitten. Dus dat zijn bij elkaar meer dan 200 miljoen bekers warme wijn.  De Glühwein zelf moet officieel gemaakt zijn van wijn, en mag worden aangemaakt met kruiden. Deze kruiden zijn voornamelijk kaneel, anijs en kruidnagel.  Een glas glühwein moet minstens 7,5% alcohol bevatten anders mag het geen gluhwein genoemd worden.

Terug naar de kerstmarkten, er is namelijk nog iets wat we graag eten. 48% van de bezoekers op een kerstmarkt neemt namelijk een zakje gebrande en gesuikerde amandelen mee naar huis.  verder brengt 71% van de Duitsers ieder jaar een bezoek aan de kerstmarkten.

Kerstmarkten anno 2017

Helaas is er na 2016 een heleboel aan de kerstmarkten veranderd, de sfeer; die blijft gelukkig. Echter zijn de veiligheidsmaatregels dit jaar nogmaals goed bekeken en zijn veel kerstmarkten na de aanslag in Berlijn extra beveiligd. Denk aan extra betonblokken, meerdere nooduitgangen en meer bewaking.

Verder zijn er veel nieuwe dingen te proeven op de kerstmarkten, zo kwam ik al de Heißer Hugo tegen een heerlijke warme witte wijn met een shot Aperol, munt en vlierbessensiroop. (Holunderbluten)  Erg lekker en fris. Een stuk minder zoet dan een beker gluhwein. Een ander drankje wat om mijn aandacht vroeg was een apfelstrudel. Deze vloeibare variant van de heerlijke Oostenrijkse koek, maak je met een shotje Malibu Coconut, 3 shotjes appelsap en een theelepel kaneel. hmmm, net zo lekker.

 

 

 

1 gedachte over “50 miljoen liter Glühwein”

Plaats een reactie