Je wintersport uitrusting op het dak, handige tips van de expert.

Bij de meeste wintersporters begint het hart ondertussen sneller te kloppen, de pistes in Oostenrijk  en ondertussen ook in Duitsland kleuren momenteel steeds witter. Op veel plekken in de Alpen zoals in Tirol ligt al een mooie witte deken.

Maar hoe zit dat nu met de uitrusting? Hoe krijg je je ski’s, snowboard of je langlauf latten nu veilig op de bestemming?  Is je auto groot genoeg en reis je met zijn tweeën? Gewoon de bank neerklappen of misschien is je auto wel voorzien van zo’n handig skiluikje in de achterbank. Geen probleem dus, want je kunt gewoon lekker doorrijden. Alleen de ski’s wel goed inpakken. De randen zijn vaak vlijmscherp.

Pas het niet in je auto? Dan gaan de ski’s het dak op. Daarin zijn verschillende opties. Gewoon koud op een ouderwetse dakdrager met de nodige klemmen of in een handige skikoffer op het dak. Beide hebben wel een paar nadelen en vragen toch wat aandacht van de bestuurder.

Omdat de stroomlijn van je auto wordt onderbroken door alles wat je op het dak van je auto plakt, verbruikt je auto meer brandstof. We hebben het dan nog niet over het soms vervelende geluid van de wind die rondom je ski’s fluit. Een Dakkoffer heeft een extra voordeel dat je er naast de wintersport uitrusting ook wat andere bagage kwijt kunt in de bak.  Prop de koffer niet helemaal vol en zeker niet meer dan het maximaal toegestane gewicht.  Ook met een skikoffer op het dak is je auto niet zuiniger en verbruikt meer brandstof.

Met een koffer of een dakdrager vol ski’s op het dak wordt het aangeraden om niet harder van 120 à 130 km/h te rijden en dat is best lastig op een lege Duitse autobaan.  Pas op voor de dakdrager met een magneet, deze passen en werken alleen op een auto met een dak van staal. Aangezien steeds meer auto’s worden gemaakt van duurzame kunststoffen of aluminium is dat wel iets om rekening mee te houden.  De dakdragers met zuignappen raad ik persoonlijk niet aan. Deze kunnen door de invloeden van de temperatuur de zuigkracht (vacuüm) verliezen.

Vergeet ook je sneeuwkettingen niet, ieder jaar weer kom ik vakantiegangers tegen die de berg niet opkomen, omdat men de kettingen “vergeten” is.  Je kunt kettingen vaak huren of zoek een passende gebruikte set op Marktplaats.

 

1 gedachte over “Je wintersport uitrusting op het dak, handige tips van de expert.”

Plaats een reactie