Vergeet je ESTA niet!

Luchtvaartmaatschappijen worden gek van de passagiers die zich zonder geldige ESTA of visum voor de Verenigde Staten melden op Schiphol Airport. Uit rondvraag bij een paar grote vervoerders richting de VS blijkt dat er bijna iedere vlucht nog passagiers naar Amerika willen reizen die geen ESTA hebben aangevraagd. Deze elektronische toelating is tegenwoordig verplicht als je visumvrij naar de Verenigde Staten wilt reizen. Dit systeem is een paar jaar geleden in het leven geroepen ter vervanging van de groene visa waivers die je voorheen in moest vullen als je als toerist zonder visum het land binnen wilde.

Voor luchtvaartmaatschappijen is het een frustrerend probleem, want zijn hebben vrijwel dagelijks te maken met passagiers die zij om deze reden moeten weigeren. Je krijgt dan al snel te maken met boze en gefrustreerde klanten terwijl de maatschappij zelf er helemaal niets aan kan doen. Van hen wordt verwacht dat ze passagiers zonder geldige ESTA of visum weigeren op een vlucht richting de Verenigde Staten.

Verhoudingsgewijs schijnt het aantal passagiers zonder ESTA het meeste voor te komen op vluchten naar New York City. Dat ligt waarschijnlijk aan het feit dat op deze vluchten vrij veel toeristen zitten die voor een eerste keer naar de VS reizen of die nog gewend waren aan het invullen van de groene kaarten. Wie teleurstellingen wil voorkomen die regelt zijn  of haar ESTA daarom tenminste drie dagen voor vertrek, maar liever nog eerder. De toelating is vervolgens twee jaar geldig en mag meerdere keren gebruikt worden binnen die periode.

1 gedachte over “Vergeet je ESTA niet!”

Plaats een reactie